Ministerie van Defensie

"Op een bepaald moment brak de hel los in Chora" (video)

3 juni 2010, 13.48 uur

Screenshot uit het vijfde deel van de serie: 4 jaar Afganistan | Slag om Chora In de videoserie `4 jaar Afghanistan' blikt Defensie tot augustus terug op de Nederlandse inzet in Uruzgan en in Afghanistan als geheel. Het vijfde deel van de serie gaat over de 'Slag bij Chora' en is naast defensie.nl ook te zien op het YouTube-kanaal van Defensie. Screenshot uit het vijfde deel van de serie: 4 jaar Afganistan | Slag om Chora

In deel 5 vertellen majoor Larry Hamers en kapitein Roeland Reek, beiden persoonlijk aanwezig bij de Slag om Chora, over de zwaarste strijd die de Nederlandse krijgsmacht in decennia heeft gevoerd. "We hebben laten zien dat we in het hoogste geweldsspectrum kunnen acteren", vertelt majoor Hamers. Nederlandse militairen en Afghanen vochten zij aan zij om het cruciale gebied te behouden. "Op een bepaald moment brak de hel los in Chora", aldus kapitein Reek. De `Slag om Chora' verwijst naar de gebeurtenissen in het district Chora tussen 16 en 20 juni 2007. Nederlandse en Afghaanse troepen sloegen toen gezamenlijk een grootscheepse aanval van honderden Taliban-strijders af. De overwinning luidde een nieuw tijdperk in. Tot die tijd was de inzet voornamelijk gericht op het handhaven van de veiligheid. Na de slag kon Nederland de aandacht verleggen naar langdurige ontwikkelingsprojecten en uitbouw van het lokale bestuur.

4 jaar Afghanistan | Deel 5: Slag om Chora * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 2 juni 2010 | wmv | 04:34 | 11.1 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 2 juni 2010 | mp4 | 04:34 | 17.3 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 2 juni 2010 | 3gp | 04:34 | 2.6 MB * Uitgeschreven tekst

Zie het origineel

De zwaarste strijd die de Nederlandse krijgsmacht sinds lange tijd voert. Nederlandse en Afghaanse militairen vechten zij aan zij om een overmacht in het strategisch en psychologisch belangrijke gebied te krijgen.

Kost wat kost behouden

Screenshot uit het vijfde deel van de serie: 4 jaar Afganistan | Slag om Chora

Chora `moest' kost wat kost worden behouden omdat de inname van deze plaats de Taliban een groot psychologisch en strategisch voordeel had opgeleverd. Het opgeven van Chora zou de geloofwaardigheid van de International Security and Assistence Force (ISAF) en de Afghaanse autoriteit op het spel hebben gezet. Daarnaast bestond het reële risico dat de door de Taliban in gang gezette vergeldingsmoorden op nog grotere schaal werden voortgezet. Tijdens de operatie werden vliegtuigen en helikopters ingezet ter ondersteuning van de grondtroepen. Ook het zware geschut Pantserhouwitser heeft vuursteun geleverd. De beschietingen met de Houwitser moesten verhinderen dat de Taliban naar het centrum van Chora zou oprukken.

Burgerslachtoffers

Vast staat dat de Taliban zich bewust onder de burgerbevolking begaven om zo een aanval uit te lokken. Zo beschoten ze de Afghaanse eenheden en de TFU vanuit woonhuizen, als gevolg waarvan er burgerslachtoffers zijn gevallen. Het aantal slachtoffers is moeilijk vast te stellen. Er bestaat in Afghanistan geen complete bevolkingsregistratie en doden worden volgens islamitisch gebruik binnen 24 uur begraven. Op grond van informatie van medisch posten en gesprekken met de getuigen wordt geschat dat er tussen de 50 en 100 burgers gewond zijn geraakt en tussen de 50 en 80 burgers zijn omgekomen. Na de gevechten is direct noodhulp aan de bevolking verleend.

Vandaag de dag

De White Compound, de basis van de Nederlandse eenheden tijdens de `Slag om Chora', biedt vandaag de dag onderdak aan de lokale overheid. De gebeurtenissen in Chora onderstrepen het belang van standvastig optreden en tonen daarnaast de dilemma's voor Nederlandse militairen die worden geconfronteerd met tegenstanders die geen waarde hechten aan de levens van Afghaanse burgers. Door de inzet van een een Provinciaal Reconstructie Team, het Police Mentoring Team en een Australische trainingseenheid is de kwaliteit van de Afghaanse leger en politie aanzienlijk verbeterd.