Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Initiatief loont: nieuwe speelplaats Ceramplein

3 juni 2010
Het initiatief kwam helemaal vanuit de bewoners zelf, en een jaar later is het Ceramplein een mooi opgeknapte en opgefleurde speelplaats rijker.

Op zaterdag 29 mei 2010 opende stadsdeelwethouder wijkaanpak Indische Buurt, Nevin Özütok, de prachtig opgeknapte speelplaats op het Ceramplein. Zij plantte het eerste plantje rond de boom, waarna vele kinderen haar voorbeeld volgden. Het was een echt buurtfeest, en des te vrolijker omdat bewoners zélf het initiatief hebben genomen om deze speelplaats op te knappen.

Foto: Nevin Özütok opent de speelplaats (Fotograaf: Jessica Brouwer)

Wat ging eraan vooraf?

Initiatiefnemer Mischa Meijerink en andere bewoners van het Ceramplein ergerden zich aan de verwaarloosde speeltuin op het lommerrijke Ceramplein. Zij stelden een petitie op en kregen daar 120 handtekeningen voor uit de buurt. Deze overhandigden zij aan het stadsdeelbestuur, dat positief reageerde. Na een tip dienden de bewoners het initiatief in op de ideeënmarkt voor de Indische Buurt. De bewoners kregen een bedrag van EUR 21.500 voor hun plan. Van dat geld werd een mooi, multifunctioneel en groot speeltoestel aangeschaft en een buurtfeest georganiseerd. Omdat het geld niet helemaal toereikend was en het stadsdeel het initiatief omarmde, legde het stadsdeel EUR 7.500 bij voor het speeltoestel.

Foto: de nieuwe speelplaats (Fotograaf: Jessica Brouwer)

Het stadsdeel deed meer dan dat. Met geld uit de onderhoudsbudgetten zorgde het stadsdeel voor een veilige valvloer, bloembakken en zitbanken. En op verzoek van de kinderen van het plein komt er ook een tafeltennistafel.

Foto: kinderen plaatsen plantjes (Fotograaf: Jessica Brouwer)

Snelle uitvoering

Bijzonder is dat het plan niet alleen bedacht is door de bewoners, maar ook snel is uitgevoerd. Rinus Leeman van afdeling Groen, betrokken bij de uitvoering en de aankleding van de speelplaats, zegt: 'Het succes is de snelle uitvoering van het plan, samen met bewoners, met korte lijnen, een minimale ambtelijke ondersteuning en écht gericht op de praktijk. Bewoners hebben van het begin tot het einde meegewerkt en meegedacht.' De bewoners op hun beurt zijn blij met de snelle uitvoering en de extra's waar het stadsdeel voor zorgde, zodat de speelplaats er nu verzorgd en kleurig uitziet.

Foto: water geven (Fotograaf: Jessica Brouwer) Praktijkvoorbeel bewonersinitiatief

Stadsdeelwethouder Nevin Özütok ziet het project als een voorbeeld. Zij zegt: 'Dit is een praktijkvoorbeeld van initiatief nemen door bewoners en faciliteren door het stadsdeel. Het geeft aan dat er veel mogelijk is. Het begint bij een moedige stap van bewoners om iets aan te pakken. Bewoners zijn de échte deskundigen van de buurt.'

De bewoners letten er goed op dat de speelplaats ook schoon en netjes blijft. Zij spreken jongeren aan die de speelplaats vuil maken, en zorgen dat de plantenbakken netjes blijven. Zij krijgen vuilprikkers om het zwerfvuil te verwijderen.

Het stadsdeel zorgt voor het onderhoud van het speeltoestel en de bloembakken.

---