Brillen passen op je iPhone: onstuitbare opmars van online opticiens

03/06/2010 14:51

Brilmax

Brilmax.nl introduceert iWear, een iPhone app waarmee je brillen kunt passen. iWear is vanaf vandaag gratis online verkrijgbaar in de Apple App Store. De iWear past in een trend van groei en innovatie in online optiekaanbod: Gebaseerd op Amerikaans onderzoek zal de Nederlandse online optiekmarkt groeien naar EUR 150 miljoen.

Brillen passen op terrassen

Met de iWear app kies je op het Iphone scherm een montuur uit, richt je de Iphone op een gezicht van een vriend of vriendin en maak je een foto van de bril op het gezicht. De foto met bril kun je direct bekijken en mailen. De bril is vervolgens direct te bestellen op Brilmax.nl

Onstuitbare opmars online optiek

De iWear past in een trend van groeiend online aanbod in brillen en zonnebrillen. Hierin volgt Nederland met enige vertraging de onstuitbare opmars van online optiek in Verenigde Staten. Volgens onderzoek van de Vision Council of America en Jobson Research wordt al ongeveer 2% van alle brillen op sterkte in de VS online verkocht en bijna 15% van alle contactlenzen. Experts verwachten dat de online markt voor brillen daar binnen 5-7 jaar zal stijgen tot 10-15% van de gehele markt. Lenzenfabrikant Essilor kocht onlangs een meerderheidsaandeel in Frames of America, een van de grote online spelers. De verwachting is dat ook in Nederland op termijn voor EUR 150 miljoen aan optiek online zal worden verkocht. De Nederlandse optiekmarkt bedraagt ongeveer EUR 1 miljard (HBD 2007-2009) en de verwachting is dat de vraag naar brillen (na een dip in 2009) door de vergrijzing zal blijven groeien.

Webwinkels van het eerste uur zoals Brilmax.nl spelen in op de online groei en innoveren volop om de online winkelbeleving te verbeteren. "Online een bril kopen biedt veel voordeel" zegt Andries Molenaar, directeur van Brilmax.nl. "de prijzen zijn scherp en het biedt mogelijkheden die een reguliere opticien niet biedt. Zo kun je thuis met een virtuele spiegel brillen op je eigen gezicht bekijken. Voor mensen die slecht zien zonder bril is dat handig want die kunnen die foto's met hun bril op bekijken. Ook kun je vrienden vragen wat die van je keuze vinden. Vaak is dat sociale aspect belangrijk bij de aankoop. Met iWear voor de iPhone speelt Brilmax daar ook op in: nu kun je als je een terrasje pikt met vrienden overleggen welke bril je moet hebben".

Maar ook het gemak van 's avonds ongestoord kijken en vergelijken vinden veel mensen prettig. Bovendien zijn online brillenwinkels vaak aanzienlijk minder prijzig dan traditionele opticiens, doordat ze minder kosten hebben aan personeel, winkel en voorraad.

Brilrecept

Om online een bril te kopen moet je wel een brilrecept hebben. Daarvoor moet je bij de oogarts, de optometrist of de opticien zijn. "Nu bieden sommige opticiens de oogmeting nog gratis aan, en doen af en toe moeilijk als je het recept mee wil nemen zonder bij hen een bril te kopen", zegt Molenaar, "maar de klant heeft wettelijk recht op dat recept. Ik denk dat op termijn meer consumenten zullen vragen om hun brilrecept en alle opticiens een redelijk bedrag gaan rekenen voor een oogmeting. Op die manier kan de klant zelf bepalen waar hij koopt".





http://www.brilmax.nl