Abvakabo FNV: "Toename papierwerk door marktwerking"

03/06/2010 15:05

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV heeft vandaag een beroep gedaan op demissionair minister Klink van Volksgezondheid om in te grijpen in de uit de hand gelopen administratielast in de zorg. Vooral in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft de invoering van marktwerking geleid tot een doorgeschoten administratie- en registratielast. De bond deed het beroep op de minister tijdens een overleg tussen de sociale partners in de zorg en de minister over het arbeidsmarktbeleid voor de zorg voor de komende jaren.

De toegenomen administratieve lasten zijn de grootste klacht van werknemers uit de zorg waaronder de GGZ. Eenderde van de werknemers is zelfs 30 tot 50 procent van de tijd kwijt aan bureaucratie.

Maar liefst 81 procent van de werknemers vindt dat er tijd verloren gaat aan verantwoording, registratie en administratie. 72 procent van de werknemers heeft echt last van de bureaucratie. Zo bleek uit grootschalig onderzoek van de SP uit oktober 2008 ("De GGZ Ontwricht").

Corrie van Brenk, vice-voorzitter Abvakabo FNV: "Professionals in de zorg moeten het merendeel van hun werktijd kunnen besteden aan het directe werk en niet belast worden met dubbele administratie. De overheid moet de coördinerende rol op zich nemen zodat één administratieve rapportage voldoende is. Deze oplossing zou de ervaren werkdruk als gevolg van administratieve lasten wellicht al wat kunnen verminderen".

Naast de marktwerking, is deze toename ook te wijten aan de cultuur waarin veel zekerheid wordt gezocht, mede door de druk die de sector zich voelt opgelegd door media-aandacht voor incidenten.

Abvakabo FNV vindt dat de GGZ toe moet naar een cultuur waarin meer vertrouwd wordt op de capaciteit en inschatting van de professional. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor kwaliteit en doelmatigheid komt te liggen bij de professionals en de instellingen zelf. Daarnaast moeten administratie en registratie gestandaardiseerd worden. De hoge druk wordt nu vaak veroorzaakt doordat verschillende externe partijen (financiers, inspecties, samenwerkingspartners) verschillende eisen stellen aan de registratie van gegevens.

Demissionair minister Klink heeft in het gesprek aangegeven de ernst van de zaak in te zien en serieus met het onderwerp aan de slag te gaan. Bij het bepalen van de juiste aanpak is hij voornemens de zorgprofessionals te betrekken.