Verbond: betere communicatie over pensioenrisico's

03/06/2010 15:08

Verbond Van Verzekeraars

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijst in een vandaag gepubliceerde doorrekening van beschikbare premieovereenkomsten (bpr) met beleggingsmogelijkheid terecht op het feit dat zo'n regeling kans biedt op een hoog pensioen, maar ook samengaat met risico's voor deelnemers. Het volledig afdekken van deze risico's is mogelijk, maar relatief duur.

Door de onrust op de financiële markten en de verbeterde levensverwachting, zijn pensioenen in Nederland in zijn algemeenheid minder zeker dan lang werd aangenomen. Daarmee ligt er voor alle uitvoerders van pensioenregelingen, en niet alleen bij bpr met beleggingsmogelijkheid, de uitdaging beter over regelingen en risico's te communiceren.

In dit verband heeft de verzekeringssector het initiatief genomen alle pensioendeelnemers in een bpr-regeling jaarlijks een volledig kosten- en premieoverzicht te verstrekken. Die overzichten worden dit jaar voor het eerst verstuurd. Daarnaast is begin dit jaar in overleg met de sociale partners in de Stichting van de Arbeid en de ombudsman een toetsnorm vastgesteld die de kosten in bestaande bpr-contracten met beleggingsmogelijkheid maximeert. De AFM-doorrekening laat zien dat dit kostenmaximum kan leiden tot een substantieel hoger pensioenkapitaal (20 procent meer in het gekozen voorbeeld).

Tenslotte wijst de AFM op de belangrijke rol van sociale partners bij de keuzes die gemaakt worden in de pensioensfeer. Precies om die reden heeft het Verbond eerder dit jaar aangekondigd met de Stichting van de Arbeid nader overleg te willen voeren over andere aspecten van beleggingspensioenen, zoals over het inzicht in de relatie tussen het niveau van de beschikbaar gestelde premie en de pensioenopbouw, verbeterde voorlichting over rendement en risico's aan de deelnemers en de relatie tussen maatwerk en uitvoeringskosten.





http://www.verzekeraars.nl