Ministerie van Defensie

Commando krijgt onderscheiding voor optreden Srebrenica

3 juni 2010, 14.49 uur

Minister Van Middelkoop overhandigt commando Frans, in het bijzijn van Commandant der Strijdkrachten Van Uhm, het Kruis van Verdienste. Kapitein Frans van het Korps Commandotroepen heeft 15 jaar na dato het Kruis van Verdienste ontvangen voor heldhaftig optreden in voormalig Joegoslavië. Tijdens een besloten ceremonie op de Haagse Prinses Julianakazerne overhandigde demissionair minister Eimert van Middelkoop hem namens koningin Beatrix de dapperheidsonderscheiding.

Bij de start van de Servische opmars naar Srebrenica, op 11 juli 1995, ging kapitein Frans met 2 collega-commando's, een tolk en een Engelse lid van de Special Air Service tegen de vluchtelingenstroom in richting het Servische leger. Vanaf een hoog uitkijkpunt leidde hij, onder zwaar vuur van Servische tanks, artillerie, mortieren en mitrailleurs, 2 F-16 gevechtsvliegtuigen naar de oprukkende Servische tanks. De jachtvliegtuigen schakelden 2 tanks uit en vertraagden de opmars van de Serviërs.

Teamprestatie

Kapitein Frans werd in 2000 al voorgedragen maar beschouwde het optreden in de heuvels van Srebrenica nadrukkelijk als een teamprestatie en besloot toen uit solidariteit met zijn 4 collega's de onderscheiding niet in ontvangst te nemen. Tien jaar later heeft Frans zijn besluit herzien en ziet de onderscheiding als erkenning voor de inzet en moed van zijn hele team. Kapitein Frans wordt onderscheiden voor het getoonde initiatief en de grote persoonlijke en morele moed.

Maatschappelijke erkenning

Het Kruis van Verdienste, met de bijbehorende oorkonde en motivering.

De Koninklijke onderscheiding is tijdens de Tweede Wereldoorlog ingesteld voor bijzondere daden in de strijd. De uitreiking gaat gepaard met bij wet voorgeschreven ceremonieel dat recht doet aan de uitzonderlijke verrichtingen van de dappere militair. De ceremonie symboliseert de maatschappelijke erkenning van de uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden.

Verwijzingen

* Toespraak minister uitreiking dapperheidsonderscheiding Srebrenica Zie het origineel