Consumentenbond

3 juni 2010

Politiek heeft steeds meer oog voor privacy consument

De Eerste Kamer wil dat het wetsvoorstel voor de invoering van een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) wordt aanpast omdat er vraagtekens zijn bij de waarborging van de privacy van patiënten. Demissionair minister Klink zou daarom moeten wachten met het opbouwen van het EPD. De Consumentenbond is verheugd over deze stellingname van de Eerste Kamer.

De Consumentenbond, die de invoering van het EPD al tijden kritisch volgt, staat in principe positief tegenover het EPD omdat dit tot doel heeft het risico tot medische fouten in de zorg te verkleinen. Het EPD mag echter alleen ingevoerd worden als de privacy en veiligheid van patiënten gewaarborgd en de aansprakelijkheid geregeld zijn. Daarnaast liet eurocommissaris Neelie Kroes deze week zien dat Brussel ook oog heeft voor de privacy van consumenten. Zij kondigde in het Europees Parlement aan er op toe te gaan zien dat social netwerksites zoals Hyves en Facebook zich houden aan de privacyregels.

Bij sociale netwerksites zijn standaard veel privacy-gevoelige gegevens zichtbaar, zoals iemands naam, profielfoto en vriendenlijst. Volgens de bond zouden nieuwe profielen standaard 'dicht' moeten zijn zodat de consument zelf bepaalt wie welke inzage krijgt. Privegegevens moeten geen eigen leven leiden.