Delta


---

DELTA hoofdkantoor in een nieuw landschap

Middelburg, 3-6-2010

De gemeente Middelburg, de provincie Zeeland, DELTA N.V. en het Ministerie van Verkeer & Waterstaat hebben een convenant ondertekend over de afronding van de stadsrand van Middelburg waar een nieuw gebied wordt ontwikkeld.

Doel van deze overeenkomst is nadere invulling te geven aan de tussen partijen gemaakte afspraken om de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor DELTA mogelijk te maken.

Daarnaast is het doel van de convenantpartijen om via de aanleg van dit `nieuwe landgoed' te komen tot versterking van het Nationaal Landschap en een kwalitatieve versterking van de stadsrand van Middelburg. En ten slotte beoogt de overeenkomst met deze ontwikkeling een stimulans te leveren aan de herstructurering en transformatie van het bedrijventerrein Ramsburg. In het gebied komt verder een agrarisch loonbedrijf en een tuincentrum.

Partijen spreken de intentie uit om medewerking te verlenen aan de realisatie van een hoofdkantoor voor DELTA. Zij accepteren het programma van eisen en stemmen in met het door DELTA gekozen schetsontwerp als leidend principe voor het definitieve ontwerp voor het gebouw.
Partijen nemen een besluit over het verlenen van (planologische) medewerking aan de hand van een uitgewerkt ontwerp voor het kantoorgebouw.
Overigens neemt DELTA zich voor eind dit jaar, of begin volgend jaar, het definiteve besluit om een nieuw hoofdkantoor te bouwen aan zijn aandeelhouders voor te leggen. Daar horen ook definitieve huisvestingsgegevens en de methode van financiering bij. Na instemming door partijen met het uitgewerkte ontwerp voor het kantoorgebouw zal de gemeente een planologische procedure starten.

Zoals bekend is DELTA voornemens een nieuw hoofdkantoor te realiseren en is met de gemeente Middelburg in overleg getreden over de mogelijke locaties. Voor het hoofdkantoor geldt een programma van eisen waarin globaal een vloeroppervlakte van bijna 19,000 m2, ruimte voor een toekomstige uitbreiding van dit kantoor, ruimte voor een apart gebouw voor sport en kinderopvang en ruimte voor een parkeerterrein en een transferium van de gemeente Middelburg. Op basis van een locatiestudie hebben DELTA en de gemeente Middelburg enige tijd geleden een voorkeur uitgesproken voor het gebied aansluitend aan het bedrijventerrein Ramsburg.
In dit gebied wordt ook de Rijksweg N57 gerealiseerd, waartoe een aquaduct onder het Kanaal door Walcheren wordt gebouwd. Gelet op de ingrijpende ontwikkelingen die in het betreffende gebied (gaan) plaatsvinden, heeft het provinciale Kwaliteitsteam - waar een vertegenwoordiger van het Ministerie van VROM deel vanuit maakte - een advies uitgebracht over de mogelijkheden om deze ontwikkelingen uit te werken tot een kwalitatief hoogwaardig en ruimtelijk samenhangend geheel. Uitgangspunt daarbij is deze ontwikkelingen te laten opgaan met een afronding van de stadsrand en een versterking van de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap en, waar mogelijk, het inrichtingsplan van de Rijksweg N57 in deze ontwikkeling in te passen. Op 11 maart 2010 heeft het provinciale Kwaliteitsteam het advies gepresenteerd, dat uitgaat van de realisatie van een nieuw landgoed.

De partijen hebben besloten om dit project in te dienen voor het Innovatieprogramma Mooi Nederland van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De subsidieaanvraag is ingediend.