Dagje uit? Vermijd de file

03/06/2010 15:46

Milieu Centraal

Utrecht, 3 juni 2010 - Mooi weer? Reken dan maar op files! Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal roept daarom dagjesmensen op om dit weekend met het OV of de fiets naar het strand, pretpark of evenement te reizen. Dit is beter voor de gezondheid en het milieu. In een langzaam rijdende of stilstaande file zijn het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen een stuk hoger dan bij autorijden met een constante snelheid.

Een auto die in de file maar 20 kilometer per uur kan rijden verbruikt meer brandstof en veroorzaakt meer vervuiling dan bij een constante 80 kilometer per uur. Het brandstofverbruik neemt toe van 1 liter op 15 kilometer naar 1 liter op 9 kilometer bij een gemiddelde personenauto. De CO2-uitstoot stijgt net zo hard als het brandstofverbruik. Door het vele optrekken en afremmen in de file werkt bovendien de katalysator minder goed. Het gevolg is meer stikstofoxide (NOx) in de lucht; een extra belasting voor mensen met o.a. luchtwegaandoeningen. Bij dieselmotoren is er tijdens filerijden bovendien sprake van een verhoogde uitstoot van fijnstof. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid.

Milieu Centraal adviseert om in de file de ramen dicht te houden, liefst al voordat de automobilist in druk verkeer terechtkomt of een file inrijdt.

Veel stranden, pretparken en evenementen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Na lopen of fietsen is het openbaar vervoer voor het milieu meestal de beste optie. Wie wil weten wat het verschil in uitstoot van schadelijke stoffen is tussen de auto en het openbaar vervoer bij een reisbestemming in Nederland kan de 'Milieumeter Auto en OV' van Milieu Centraal invullen via www.milieucentraal.nl/milieumeter auto en ov. De extra uitstoot van filerijden is hierin niet opgenomen





http://www.milieucentraal.nl