Nederlandse Orde van Advocaten

Grapperhaus: advocatuur te weinig zichtbaar in politiek

Tatiana Scheltema
De advocatuur is `dramatisch slecht' vertegenwoordigd in het politieke discours -de commerciële advocatuur al helemaal. Dat vindt Ferdinand Grapperhaus, partner bij Allen&OVery, SER-lid, en voorzitter van de programcommissie van het CDA. In die laatste hoedanigheid schreef hij mee aan de hoofdstukken over de eigen leefomgeving, veiligheid, sociale zekerheid en de woningmarkt van het verkiezingsprogramma van de Christendemocraten. `Het is slecht voor de maatschappij dat de geledingen waaruit men zich wèl in de politiek begeeft steeds eenzijdiger worden - politici komen steeds vaker uit de ambtenarij en het openbaar bestuur. Dat is een verarming van het debat. Een zinvolle inbreng van een beroepsgroep als de advocatuur ontbreekt, terwijl wij juist hele goede ideeën kunnen hebben.' Reden is volgens Grapperhaus `een toenemende onthechting' van de maatschappij. `Mensen raken steeds gespecialiseerder en gaan op in hun beroep. Daardoor krijg je steeds minder zicht op wat er werkelijk in de maatschappij gebeurt. Dat geldt overigens evenzeer voor de transactie-advocaat als voor de vreemdelingenadvocaat.'

Grapperhaus heeft een punt: advocaten -überhaupt juristen- zijn op de kandidatenlijsten met een lichtje te zoeken. Weliswaar heeft de VVD twee advocaten op verkiesbare plaatsen, namelijk Frans Weekers en Ard van der Steur. Maar pas op de 44e plaats van het CDA staat een plaatsvervangend griffier. De PvdA moet tenminste 21 zetels halen om Jeroen Recourt, rechter bij het Hof van de Antillen in de kamer te krijgen, en ook de eerste advocaat-kandidaat van GroenLinks, Hayat Barrahmun, staat op een vrijwel onverkiesbare plaats (21). De SP pleit met voormalig advocaat Jan de Wit (2) voor een onafhankelijke revisieraad.
D66 spant de kroon wat betreft recrutering uit ambtelijke gelederen: vrijwel alle kandidaten komen uit de ambtenarij, behalve oud-advocaat, tegenwoordig rechter in Haarlem Judith Swinkels (11). Een uitzondering vormt de PVV: op de derde plaats staat Lilian Helder, volgens de PVV-site advocaat uit Limburg, op de vierde plaats Raymond van Roon, voormalig AG van het Gerechtshof Amsterdam, op 14 voormalig advocaat Johan Driessen, en op de 41e plaats de Amsterdamse advocaat Toon van Dijk, tegenwoordig ook raadslid te Almere.

---