FloraHolland


FloraHolland College geeft kwekers inzicht in Poolse sierteeltmarkt

FLORAHOLLAND (3 juni 2010) - Vorige week organiseerde het FloraHolland College een marktbezoek aan Polen. Onder leiding van marktspecialist Gijsbert Dros van FloraHolland liet een groep kwekers zich informeren over de laatste ontwikkelingen en extra verkoop rondom Moederdag.

Voor de export van sierteeltproducten zit er nog altijd veel potentie in de Poolse markt. Daarnaast heeft het land zo haar eigen kenmerken bij de afzet van bloemen en planten. De kwekers hebben dan ook een interessant bezoek achter de rug, waarbij een aantal groothandelaren en afzetpunten in Warschau bezocht werd. In de Poolse hoofdstad Warschau was het bij de bloemisten en straatkraampjes druk tijdens Moederdag. De meeste moeders worden verrast met een boeket, maar ook de Moederdagverkoop van bloeiende planten is flink toegenomen.

Groeimarkt
Naast dat er veel producten uit Nederland komen, zijn er ook relatief veel bloemen en buitenplanten te koop uit het land zelf. De kwaliteit van deze producten is goed te noemen. Maar zolang de Poolse munteenheid `Zloty' sterk genoeg blijft, koopt de Poolse groothandelaar zijn bloemen en planten voornamelijk in Nederland. Polen was het enige EU-land dat in 2009 geen officiële recessie kende. Het land telt 38 miljoen inwoners die steeds meer te besteden krijgen. Gecombineerd met het feit dat Poolse consument gek is op bloemen en planten, zorgt dit voor een zeer interessante groeimarkt. De groep kwekers die hebben deelgenomen aan het marktbezoek hebben nu met eigen ogen kunnen zien hoe de Poolse sierteeltmarkt in elkaar steekt. Ze hebben ideeën opgedaan en ervaringen uit kunnen wisselen met elkaar. Met deze kennis op zak kunnen kwekers hun producten gerichter in de markt zetten en beter inspelen op de trends en wensen van de winkeliers.

Behoefte aan extra marktkennis?
Het FloraHolland College organiseert het hele jaar door diverse marktbezoeken. Het eerstvolgende marktbezoek naar de Russisch hoofdstad Moskou vindt plaats van 31 augustus tot en met 2 september. Op 8, 9 en 10 september kunnen kwekers met het FloraHolland College mee naar Padova in Italië. Wilt u meer informatie over het programma of wilt u zich aanmelden? Kijk dan op www.floraholland.com. U kunt ook bellen met Esther Brugman, T 0297-39 27 28 of mailen naar
estherbrugman@floraholland.nl.

Het FloraHolland College helpt kwekers en handelaren uit de sierteeltketen hun marktkennis en marketingvaardigheden te verbreden en vergroten. Dit gebeurd door het aanbieden van trainingen, workshops en het organiseren van marktbezoeken.