Rijksgebouwendienst


Detentiecentrum Alphen aan den Rijn tijdelijk dicht

woensdag, 2 juni 2010

De Rijksgebouwendienst gaat in augustus onderzoeks- en herstelwerk-zaamheden uitvoeren in het Detentiecentrum Alphen. Hiervoor gaat het detentiecentrum tijdelijk dicht. De werkzaamheden betreft loshangende bekabeling in kruipruimtes en terreinbekabeling die niet juist is gelegd.

De gebreken zijn bij recent uitgevoerde inspecties geconstateerd en leveren geen risico's op voor de vreemdelingen in detentie en het personeel. De werkzaamheden brengen wel met zich mee dat de stroomvoorziening moet worden onderbroken. De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft daarom besloten het detentiecentrum op 1 augustus te sluiten en de vreemdelingen tijdelijk elders onder te brengen. De gemeente Alphen aan den Rijn is over de gebreken geïnformeerd.

Het detentiecentrum Alphen aan den Rijn kampt al sinds de opening in 2007 met diverse opleverpunten en gebreken. Hiervoor zijn al herstelwerkzaamheden aan de gang. De Rijksgebouwendienst zal ook een extra bouwtechnische controle uitvoeren. Naar verwachting zal in het derde kwartaal 2010 bekend zijn wanneer het detentiecentrum weer in gebruik kan worden genomen.

Op dit moment verblijven in het Detentiecentrum Alphen ongeveer 400 vreemdelingen in bewaring. De meeste vreemdelingen verblijven hier op grond van een bestuursrechtelijke maatregel: zij zijn aan de grens geweigerd of verblijven illegaal in Nederland. Een aantal vreemdelingen heeft ook een strafbaar feit gepleegd. De vreemdelingen zullen de komende tijd worden overgeplaatst naar andere detentiecentra van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Het personeel van het Detentiecentrum Alphen zal tijdelijk worden gedetacheerd in andere detentiecentra.
---