Gemeente Utrecht

Intrekking horecavergunning en onmiddellijke sluiting snackbar

De gemeente Utrecht heeft donderdagmiddag 3 juni een snackbar aan de Voorstraat 12 gesloten en een BIBOB onderzoek ingesteld naar de exploitant. Aanleiding hiertoe is een ernstig vermoeden dat de zaak eerder onder dwang of met bedreiging is overgenomen. Gezien het risico op nieuwe bedreigingen en om te veiligheid van perceel en inventaris te garanderen, heeft de burgemeester, naast onmiddellijke sluiting van het pand de horecavergunning van de ondernemer ingenomen en bestuursdwang toegepast.

In het BIBOB-onderzoek is naar voren gekomen dat degene die op papier als ondernemer wordt gepresenteerd, de zaak niet rechtmatig heeft verkregen. Er is hoogstwaarschijnlijk sprake van een gedwongen overname, waarna de zaak feitelijk in handen is van een man met een ernstig strafrechtelijk verleden. Ook twee van zijn zonen, met eveneens criminele antecedenten, zijn hierbij betrokken. Eind januari van dit jaar is de man nog aangehouden wegens het bezit van o.a. twee vuurwapens. Hij is eerder al, in 2002, wegens vuurwapenbezit veroordeeld.

Uit het BIBOB onderzoek is tevens naar voren gekomen dat er valse informatie is verstrekt bij de aanvraag van vergunningen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was de advocaat, die zowel optreedt namens de "papieren" ondernemer als degenen die de zaak onder dwang hebben overgenomen hiervan op de hoogte en heeft hij meegewerkt aan het vestigen en in stand houden van een onjuiste voorstelling van zaken hierover bij de gemeente. De burgemeester heeft de indruk dat er ook sprake is van het verstrekken van onware informatie door gedaagden aan de kantonrechter in een civiele procedure die het slachtoffer heeft aangespannen tegen degenen die haar hebben gedwongen de zaak af te staan.

De vader en zijn zonen hadden in de praktijk de zaak in handen. Dit kwam ook tot uiting in een groot aantal geweldplegingen, en hinder voor de omgeving. De burgemeester heeft de horecavergunning mede om die reden ingetrokken.


Gemeente Utrecht