Gemeente Hoorn

Veiligheid in Hoorn gaat vooruit

Uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad blijkt dat Hoorn in het afgelopen jaar beter scoort op veiligheid dan in 2008. Hoorn stijgt daarmee van de 17e naar de 19e plaats op de ranglijst. Vooruitgang Uit de AD Misdaadmeter 2009 blijkt dat Hoorn grote vooruitgang heeft geboekt als het gaat om diefstallen uit garages en schuren, woninginbraken en het aantal inbraken bij bedrijven. Ook het aantal straatroven en vernielingen nam in 2009 af. Eerder maakte de politie ook al bekend dat het aantal fietsendiefstallen in Hoorn in 2009 werd gehalveerd. Hoorn presteerde in 2009 minder goed op het gebied van diefstal uit voertuigen, openlijk geweld en winkeldiefstallen.

Veiligheidsmonitor Eind mei werd de integrale veiligheidsmonitor gepubliceerd. Dit is een onderzoek van CBS, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie naar het veiligheidsgevoel van inwoners van de regio Noord-Holland Noord. Hieruit blijkt dat zij over het algemeen redelijk te spreken zijn over hun woonomgeving (7,4) en de leefbaarheid (7,3). De veiligheid blijft met een 6,7 iets achter bij het regionale gemiddelde. Vernielingen, fietsendiefstal en overlast van groepen jongeren werden aangewezen als de belangrijkste problemen in de buurt.

Aanpak gemeente Bewoners zijn wel redelijk positief over de aanpak van de gemeente om de leefbaarheid en veiligheid in de stad te verbeteren. In het veiligheidsbeleid van de gemeente Hoorn staan onder andere de bovenstaande problemen als speerpunten genoemd. Uit de jaarcijfers van de politie van 2009 blijkt dat op al deze gebieden ook vooruitgang is geboekt. De gemeente Hoorn hoopt dat in een volgende veiligheidsmonitor ook terug te zien in een verbetering van het veiligheidsgevoel bij inwoners.

Samen verantwoordelijk Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen laat de veiligheidsmonitor zien dat inwoners zelf ook een rol hebben in het verbeteren van hun veiligheidsgevoel. We missen saamhorigheid in onze buurt, en vinden dat we elkaar te vaak nauwelijks kennen. 77 procent komt dan ook zelf niet in actie, legt Van Veldhuizen uit. We trekken ons te vaak terug achter onze eigen voordeur. We zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid op straat. Ik kan alleen beloven dat wij er van onze kant alles aan zullen blijven doen om dat te verbeteren.

Volgens de AD Misdaadmeter wordt heel Nederland veiliger. Hoorn zet daarin een extra stap voorwaarts. Trots past niet bij deze 19e positie, maar het is wel erg belangrijk om deze goede richting op te blijven lopen aldus de burgemeester. De samenwerking met de politie en andere partners wordt steeds sterker en we hopen dat we deze opwaartse trend de komende jaren kunnen volhouden. We doen het samen.

Klik hier om de Misdaadmeter 2009 te openen

Klik hier om de Integrale Veiligheidsmonitor 2009 te openen