Project Gemeente Westland


Adviesrapport positief over nationaal belang Greenport Nederland

Publicatiedatum: 03-06-2010

Greenport is de gesprekspartner op Rijksniveau voor strategische, nationale issues. Hiermee krijgt het een vergelijkbare positie met de andere nationale mainports, Rotterdamse haven en Schiphol.

Dit concludeert de Adviesgroep Nijkamp in haar kabinetsadvies `Vitaal tuinbouwcluster 2040; een toekomststrategie voor Greenport Holland'. De Adviesgroep Nijkamp is door de ministeries van LNV en VROM ingesteld met het oog op het actualiseren van het beleid ten aanzien van het Nederlandse tuinbouwcluster, dat gericht is op versterking van de internationale concurrentiepositie. Greenport Nederland is ingenomen met het gepresenteerde advies.

Vitaal tuinbouwcluster 2040
Het kabinetsadvies `Vitaal tuinbouwcluster 2040; een toekomststrategie voor Greenport Holland'. Is een dezer dagen door Prof. Dr. Peter Nijkamp overhandigd aan demissionair minister Gerda Verburg van LNV en aan voorzitter Sjaak van der Tak van Greenport Nederland. Prof. Dr. Peter Nijkamp vat zijn advies samen als volgt: "Het Nederlandse tuinbouwcluster heeft de potentie en het perspectief zich te ontwikkelen tot een internationaal vitaal tuinbouwcluster in 2040. Om de ambitie van internationale regievoerder waar te maken, zijn een sterke thuismarkt met voldoende ontwikkelingsruimte voor de totale waardeketen, een effectieve internationa-liseringstrategie, een verdergaande verduurzaming en continue kennisontwikkeling en innovatie noodzakelijk."

Positieve reacties en verwachtingen
Greenport Nederland verwacht dat het advies de benodigde aandacht krijgt in het toekomstige regeerakkoord na de verkiezingen. Voorzitter Sjaak van der Tak van Greenport Nederland: "Dit advies is van economische betekenis voor de Nederlandse tuinbouw en positioneert Greenport Nederland terecht in het zelfde rijtje als de mainports Rotterdam en Schiphol."
Ook demissionair minister Gerda Verburg van LNV en voorzitter Loek Hermans van MKB Neder-land laten zich in een eerste reactie positief uit over het advies van Nijkamp over de mainport Greenport, dat zij van harte onderschrijven. Gerda Verburg: "Als ik in de volgende kabinetsperiode opnieuw minister van LNV mag zijn, dan werk ik vanuit begrip mainport".

Meer informatie
Voor het volledige rapport `Vitaal tuinbouwcluster 2040; een toekomststrategie voor Greenport Holland' verwijzen we u naar de site van het ministerie van LNV (http://www.minlnv.nl)