GroenLinks Utrecht


Raad spreekt zich uit tegen kraakverbod

Donderdag 3 juni 2010

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 3 juni heeft een raadsmeerderheid ingestemd met de motie van GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg tegen het landelijke kraakverbod. D66, PvdA, SP en Stadspartij Leefbaar Utrecht steunde de oproep van Zwanenberg aan het college om zich tegen het kraakverbod uit te spreken. Ook draagt de motie op terughoudend te zijn met de uitvoering van de wet en aan te sluiten bij de huidige praktijk.

Afgelopen dinsdag werd de wet door de Eerste Kamer aangenomen. Meerdere gemeentes en belangenorganisaties hebben zich, evenals de gemeente Utrecht, al eerder uitgesproken tegen de Antikraakwet. "Het kraakverbod is een oplossing voor een probleem dat er niet is. Niet voor niks zijn onder andere de Raad van State, de 55 grootste gemeentes, de Vereniging van Nederlandse Gemeentes en de Raad van Kerken tegen. Ook Utrecht sprak zich in het verleden meerdere malen uit tegen deze wet. Met het aannemen van de motie geeft Utrecht een mooi signaal.", aldus GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg.

"GroenLinks is voorstander van kraken. Utrecht heeft veel te danken aan kraken: Zo zijn bijvoorbeeld Tivoli, Acu, Strowis, Labre, Sleep-In, NOIZ, Moira en de weggeefwinkel ontsproten aan de kraakbeweging. Ook het tegehouden van grootschalige sloop in Lombok en behoud van Achter Clarenburg 2 zijn te danken aan kraakacties. Ook wethouder Bosch heeft aangegeven dat kraken helpt om leegstand te voorkomen. We gaan ons inzetten voor het handhaven van het recht op en het gedogen van kraken. Deze stap van het college helpt daar zeker bij!", aldus Zwanenberg.

Kraken is niet een Nederlands laat staan een Europees verschijnsel, vindt Zwanenberg. "Mensen zonder geld in India kraken een stukje grond in een krottenkamp, multimiljonair Mark Guard kraakt kapitale villa's in Londen's chique wijk Knightsbridge en de Weggeefwinkel kraakt de oude airmiles-shop aan de Muntkade in Utrecht."

Kraken is een eeuwenoud verschijnsel van mensen die op zoek waren naar een dak boven hun hoofd of een plek zochten om hun nering te drijven. Velen, waaronder Zwanenberg zelf, kraakten om een dak boven het hoofd te hebben. Maar er werd ook gekraakt om culturele initiatieven op te zetten. Zo zijn Tivoli, het Acu, en de Vrije Vloer ook begonnen. Zwanenberg: "Kraken heeft een toegevoegde waarde in een stad als Utrecht. Daarom ben ik blij met de steun voor deze motie."

Hieronder vindt u de ingediende motie.

---

Actuele motie Kraakverbod

De gemeenteraad van Utrecht, bijeen op 3 juni 2010,

Constaterende dat,


- De Eerste Kamer afgelopen week een wet heeft aangenomen die kraken wil verbieden


- De Raad van State, de Vereniging van Nederlandse Gemeentes, de G4 en vele anderen deze wet hebben afgeraden.

Overwegende dat,


- Kraken zowel in het verleden als het heden een maatschappelijk en sociaal belang dient.


- Vele initiatieven in Utrecht, zoals Tivoli, NOIZ, ACU en Hostel Strowis zijn voortgekomen uit de kraakbeweging.


- Kraken een goede stok achter de deur kan zijn om leegstand te voorkomen


- Uitvoering van deze wet een forse aanslag zal doen op het politieapparaat


- Prioriteit van de politie dient te liggen bij andere zaken dan het handhaven van deze wet.

Is van mening dat,


- Het kraakverbod onwenselijk en nadelig is

Draagt het college op,


- Zich uit te spreken tegen het kraakverbod.


- Terughoudend te zijn met uitvoering door zoveel mogelijk aan te sluiten bij de huidige praktijk.

En gaat over tot de orde van de dag,

Pepijn Zwanenberg

GroenLinks Utrecht


Noot voor redacties



Noot voor redacties