Gemeente Dongen

Project Haanse Hoef/Leeuweriklaan

Publicatiedatum: 3-6-2010

Op 2 juni jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het hoger beroep van een omwonende tegen de uitspraken van de rechtbank Breda over het project van twaalf woningen aan de Haanse Hoef / Leeuweriklaan ongegrond verklaard.

De Raad van State heeft uitspraak gedaan inzake de ingestelde hoger beroepen tegen de kapvergunning, de aanleg van de ontsluitingsweg Leeuweriklaan en de bouw van een woning op het perceel Leeuweriklaan 6. Alle hoger beroepen zijn ongegrond verklaard. De gemeente Dongen is op alle onderdelen in het gelijk gesteld. Dit betekent dat het na jaren procederen nu definitief duidelijk is dat het totale project kan worden gerealiseerd.

Kapvergunning
Op het perceel Haanse Hoef 5 is een voormalige boomkwekerij gevestigd. Ten behoeve van de realisatie van twaalf woningen en een nieuwe ontsluitingsweg heeft de gemeente een kapvergunning verleend voor het kappen van zon 70 bomen. De Raad van State heeft het hoger beroep van een omwonende tegen deze kapvergunning ongegrond verklaard. De Raad van State bevestigt hiermee dat de gemeente een zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt en dat er geen sprake is van aantasting van cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische waarden. Het broedseizoen is terecht vastgesteld voor de periode van 15 maart tot en met 15 juli. Ook de koppeling van de kapvergunning en de bouwvergunning is op juiste wijze geformuleerd. Uit de kapvergunning volgt dat er (steeds) slechts die bomen gekapt mogen worden die in de weg staan aan realisering van een specifiek bouwplan waarvoor bouwvergunning is verleend, alsmede de bomen die in de weg staan aan realisering van de bouwstaat en de aanleg van de ontsluitingsweg. De aanwezige bomen worden deels verplant en de te kappen bomen worden elders op het perceel gecompenseerd.

Aanleg van de Leeuweriklaan
Voor de aanleg van de ontsluitingsweg Leeuweriklaan is op 14 april 2009 een projectbesluit genomen. De Leeuweriklaan dient ter ontsluiting van tien van de twaalf nieuwe woningen. De Raad van State heeft het hoger beroep in deze zaak eveneens ongegrond verklaard. De Raad van State bevestigt dat de gemeente terecht het projectbesluit heeft genomen en dat er geen sprake is van een verkeersonveilige situatie ter plaatse.

Woning Leeuweriklaan 6
Ook het hoger beroep tegen de bouw van een woning op het perceel Leeuweriklaan 6 is ongegrond verklaard. De Raad van State heeft zich in 2008 en 2009 reeds in positieve zin uitgesproken over de realisatie van woningen op de percelen Haanse Hoef 1, 1a, 3, 3a en Leeuweriklaan 2.

Ten aanzien van de woning Leeuweriklaan 6 bevestigt de Raad van State dat de gemeente terecht heeft geoordeeld dat de bouw van deze woning niet in strijd is met de provinciale regeling Ruimte-voor-Ruimte. Impliciet betekent dit ook dat nu voor de overige woningen, die met gebruikmaking van deze regeling worden gerealiseerd, een bouwvergunning kan worden verleend.

Reactie wethouder
Wethouder Joop Velthoven is zeer content met de uitspraken: De uitspraken van de Raad van State bevestigen wederom dat de gemeente Dongen zorgvuldig en juist heeft gehandeld in dit project. De gemeente is op alle onderdelen in het gelijk gesteld. Het is bijzonder spijtig voor de betrokkenen dat het project door alle bezwaar- en beroepsprocedures zoveel vertraging heeft opgelopen. Gelukkig is er nu definitieve duidelijkheid en zekerheid dat het totale project kan worden gerealiseerd.