Warchild


Netwerk voorkomt rekrutering

3 juni 2010 -
In Colombia werkt War Child samen met Ben Posta, een Spaanse hulporganisatie die al 36 jaar actief is in het Zuid-Amerikaanse land. Onlangs was José Luis Campo, directeur van Ben Posta Colombia, in Nederland. Hij vertelt wat de organisatie met de steun van War Child doet.

José Luis van Ben Posta De goedlachse José Luis is klein van stuk, maar niet voor een kleintje vervaart. Hij geeft leiding aan Ben Posta Colombia, een hulporganisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren die door armoede, stigmatisering en het conflict in handen van gewapende groeperingen dreigen te vallen.

Preventie
Sinds 2009 ondersteunt War Child het zogeheten red de protección, een speciaal netwerk dat drie jaar geleden werd opgezet om jongeren te beschermen tegen onder meer rekrutering. Kinderen en jongeren, die te maken hebben met serieuze dood- en rekruteringbedreigingen, worden opgevangen op het terrein van Ben Posta net even buiten de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Ook worden in verschillende conflictregio's zogeheten modalidades comunitarias gecreëerd. Dit zijn plaatselijke opvangmogelijkheden voor kinderen bij gastgezinnen. Zo voorkomt het netwerk dat kinderen en jongeren zwichten voor deelname aan een gewapende groepering, omdat zij geen andere alternatieven zien voor hun problemen.

Kind zijn
José Luis: "Wij stoppen de kinderen, die bij ons komen, niet in hokjes. We geven ze geen label, want daarmee ontken je hun rechten die zij als kind hebben. We zien ze niet als armen, of als ex-strijders. Wij zien kinderen altijd als kinderen. Ze krijgen weer de kans om naar school te gaan, want vaak hebben ze al enkele jaren geen onderwijs gehad. Ons uitgangspunt zijn de kansen die zij hebben, niet de problemen."

Ben Posta activiteiten Rekrutering
Het preventieve netwerk dat War Child mede ondersteunt, is bittere noodzaak.

José Luis: "In Colombia zijn voor jongeren die als kindsoldaten actief zijn geweest diverse opvangprogramma's. Maar er zijn nauwelijks preventieve voorzieningen. Ouders die weten dat hun kind gerekruteerd dreigt te worden, weten vaak niet wat ze moeten doen. De dreiging van rekrutering is één van de belangrijkste redenen waarom complete gezinnen op de vlucht slaan. Het is dus de familie van de kinderen zelf die een beroep op ons doet."

Op de vraag of medewerkers van de organisatie geen gevaar lopen, is José Luis heel duidelijk: "De verschillende gewapende groeperingen laten ons met rust. Beter gezegd: ze respecteren ons werk. Dat heeft alles te maken met onze werkwijze: die is volledig transparant."

Zelfbestuur
Op het terrein van Ben Posta kiezen de kinderen hun eigen burgemeester. Tijdens wekelijkse vergaderingen zorgen ze zelf voor het reilen en zeilen van de verschillende groepen. Ook onderhouden ze samen het terrein van Ben Posta. Zo leren de jongeren verantwoordelijkheid te nemen, met elkaar samen te werken, hun zelfvertrouwen terug te winnen en actief invulling te geven aan hun rechten.

Presidentsverkiezingen
Op 20 juni wordt in Colombia de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Samen met andere organisaties zal War Child ook bij de nieuwe president aandringen op een betere bescherming van kinderen en jongeren tegen de gevolgen van het conflict, waaronder rekrutering.

Steun onze programma's in Colombia: Word Friend van War Child!