Politie Zaanstreek-waterland

Alerte agent en aangifte deden overvaller de das om

Zaandam, 03-06-2010 o Dankzij alert reageren door een politieagent is de man opgepakt die op 17 november vorig jaar een overval pleegde op het Gulf tankstation aan de Weer in Zaandam. De rechtbank heeft de man inmiddels veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van 2600 euro.

Het tankstation werd die dag op brute wijze overvallen. Rond 07.30 uur kwam een onbekende man de shop binnen. Hij droeg plastic handschoenen, had een capuchon over zijn hoofd en voor zijn gezicht een sjaal. Lopend naar de toonbank haalde hij een vuurwapen tevoorschijn, richtte het wapen op de medewerker van het tankstation en dreigde de medewerker door de knieën te schieten als hij niet meteen de kluis zou openen. De doodsbange medewerker deed wat hem gezegd werd. Hij overhandigde uiteindelijk een bedrag van 1100,- euro en de overvaller ging er vandoor.

Onderzoek centrale recherche

De Centrale Recherche van de politie Zaanstreek-Waterland startte onmiddellijk een onderzoek. Alle mogelijke aanwijzingen werden verzameld en vastgelegd, zoals camerabeelden en getuigenverklaringen. Zoals gebruikelijk werden de beelden van de overval aan collegas getoond tijdens de briefing. Vóór aanvang van elke dienst krijgen de agenten in een briefing te zien en horen wat er speelt en waar ze tijdens hun dienst op moeten letten.

Op een koude winterdag kwam een 29-jarige man naar het hoofdbureau in Zaandijk.

Hij was zojuist door zijn huisbaas uit huis gezet en wilde hiervan aangifte doen. De agent, die de aangifte opnam, constateerde iets opvallends. De (opvallende) broek van de man toonde sterke gelijkenis met de broek van de overvaller op de camerabeelden. De agent vroeg de man naar zijn personalia en telefoonnummer en seinde de recherche in. Een snel onderzoek wees uit dat de man ten tijde van de overval in de buurt van het tankstation was.

Het onderzoek kwam vervolgens in een stroomversnelling. De recherche kreeg toestemming van het Openbaar Ministerie op de telefoon van de man af te luisteren en dat leverde veel nieuwe informatie op, waardoor uiteindelijk de zaak rond kwam en de man kon worden aangehouden.

De rechtbank deed op 12 mei uitspraak: zij achtte het wettig en overtuigend bewezen dat de man zich schuldig had gemaakt aan de overval en veroordeelde hem tot drie jaar gevangenisstraf en een
schadevergoeding van 2600 euro.