Gemeente Lansingerland

Succesvol congres Greenport Nederland
Bord Greenport Mainport

Ruim 200 mensen bezochten op 2 juni het Zomercongres van Greenport Nederland. Peter Nijkamp presenteerde tijdens dit congres de uitkomst van de adviescommissie met zijn naam.

Deze commissie heeft zich gebogen over de toekomst van het Nederlandse tuinbouwcluster. Het congres werd gehouden bij Bunnik Plants in Bleiswijk. Een deel van zijn productiehal was omgetoverd in groene en gezellige ontvangstruimte. Â

Peter Nijkamp betoogde dat het Nederlandse tuinbouwcluster de potentie en het perspectief heeft om zich te ontwikkelen tot een internationaal vitaal tuinbouwcluster in 2040. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden:

* een sterke thuismarkt, waar de hele keten zich goed kan ontwikkelen,

* de kansen gebruiken die de internationale markt biedt,
* een verdergaande verduurzaming en

* het voortdurend van kennis en innovatie.

Een aanspreekpunt
Bovendien zo zei Nijkamp heeft de sector behoefte aan een aanspreekpunt nodig. Alleen dan kan het de mainportstatus bereiken, vergelijkbaar met Schiphol en de Rotterdamse haven. Na afloop van zijn verhaal bood Nijkamp het rapport âVitaal tuinbouwcluster 2040, een toekomststrategie voor Greenport Holland' aan aan de demissionair minister van LNV, Gerda Verburg.

aanbieding rapport Nijkamp aan minister Verburg van LNV

Â

Mainport
Greenport Nederland kan en wil dit aanspreekpunt zijn en zich ontwikkelen tot een mainport. Gerda Verburg onderschreef tijdens de conferentie de conclusie van het rapport en betoonde zich positief over mainport Greenport. Ook de voorzitter van MKB Nederland, Loek Hermans, noemde de combinatie van aandacht voor duurzaamheid en innovatie en het versterken van de internationale concurrentiepositie goede ingrediënten voor het versteken van de internationale concurrentiepositie. Tijdens de conferentie kwam het programma van Greenport Nederland âStrategische Agenda mainport 2010-2013â beschikbaar. Deze agenda vormt de basis voor een gemeenschappelijke inzet van partijen en geeft de koers aan de voor de middellange termijn.

Om te vieren dat de mainportstatus binnen bereik was schonk dagvoorzitter Ewald van Vliet, burgemeester van de gemeente Lansingerland, champagne.

campagne ter gelegenheid Mainportstatus Greenport Nederland