Gemeente Waterland

03 juni 2010

Minimabeleid

De gemeenteraad heeft 5 november 2009 besloten de inkomensgrens voor de bijzondere bijstand te verhogen van 105% naar 120% van de geldende bijstandsnorm. Met deze verhoging wil de gemeente bereiken dat personen met een inkomen net boven de bijstandsnorm in aanmerking komen voor tegemoetkomingen en vergoedingen van de gemeente.

Ook heeft de gemeenteraad besloten om vanaf 1 januari 2010 vergoedingen voor culturele en sportieve activiteiten van kinderen te geven. Daarnaast komen kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar in aanmerking voor een computer. Op deze manier wil de gemeente kinderen uit arme gezinnen evenveel kansen bieden als kinderen uit rijkere gezinnen.

Inkomensgrens bijzondere bijstand

De gemeenteraad heeft de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand verhoogd van 105 naar 120% van de geldende bijstandsnorm. Als u tot 120% van de geldende bijstandsnorm verdient, kunt u in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Dat geldt voor kosten die u vanaf 1 januari 2010 maakt.

Is uw inkomen hoger dan 120% van de bijstandsnorm? Dan heeft u misschien recht op gedeeltelijke bijzondere bijstand. Hiervoor maken wij een draagkrachtberekening. Deze berekening is als volgt:

Het verschil tussen de 120% van de geldende bijstandsnorm en uw inkomen = de ruimte in uw inkomen. Van de ruimte in het inkomen merken wij 35% als draagkracht aan. Dat betekent dat u 35% van de ruimte moet betalen en dat de gemeente de rest betaalt. Stel dat de ruimte in uw inkomen EUR 100,- zou zijn, dan betaalt u dus EUR 35,-.

Vergoeding culturele en sportieve activiteiten voor kinderen van 6 tot 18 jaar

Heeft u kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar? Dan kunt u een vergoeding krijgen van EUR 230,- per kind per jaar. De voorwaarde is dat uw gezinsinkomen niet hoger is dan 120% van de geldende bijstandsnorm en dat uw vermogen niet boven de EUR 10.910 ligt. Voor de volgende activiteiten zijn vergoedingen mogelijk:

a. Cursusgelden of eigen bijdragen aan cursussen in het kader van:
* Kunstzinnige- of muzikale vorming

* Club- en buurthuiswerk

* EHBO-diploma's

b. Contributies van:

* Sportverenigingen

* Zwembaden

* Bibliotheken

* Verenigingen voor toneel, muziek, zang e.d.
* Verenigingen voor jeugd- en jongerenwerk
* Andere verenigingen op maatschappelijk- sportief- of cultureel gebied

c. Eigen bijdragen voor:

* Werkweken en schoolreisjes van de kinderen
* Uitstapjes van de sportvereniging

* Sportkleding

* Andere kosten die met de genoemde activiteiten te maken hebben

Computer voor kinderen die op de middelbare school zitten

Per gezin vergoedt de gemeente één keer per vijf jaar maximaal EUR 600,- voor een computer. De voorwaarden zijn:

1. In uw gezin is tenminste één kind jonger dan 18 jaar is dat naar de middelbare school gaat,

2. uw gezinsinkomen is niet hoger dan 120% van de geldende bijstandsnorm en

3. uw vermogen ligt niet boven de EUR 10.910,-.

Vragen?

Vragen kunt u telefonisch stellen aan de medewerkers van de afdeling Zorg en Welzijn via telefoonnummer (0299) 658 585. Zij kunnen u ook een aanvraagformulier toesturen.

---