Diergaarde Blijdorp


---

Afrikaners in Blijdorp
31-05-2010
Straks vertrekken veel Nederlanders richting Afrika om onze jongens aan te moedigen bij het wereldkampioenschap voetbal. Ondertussen hebben veel Afrikaners hun weg gevonden naar Diergaarde Blijdorp. Sommige zijn al een poosje in onze tuin. Zij zijn als zaadje begonnen...

Nu het voorjaar zich eindelijk van haar beste kant laat zien, kunnen de botanisten met deze Afrikaners aan de slag. Al het zaaien is niet voor niets geweest; naast ons giraffengebouw zijn veel echte Afrikaanse planten gepoot. Ga maar eens kijken.

Een van de meest bijzondere Afrikaanse planten is toch wel de Sutherlandia frutescens. Deze plant wordt in Afrika "Kankerbossie" genoemd. Dit Kankerbossie heeft wel de naam, maar de Taxus baccata is de plant die daadwerkelijk ingezet wordt ter bestrijding van bepaalde vormen van kanker.

Waarom wordt de Sutherlandia frutescens dan toch hardnekkig Kankerbossie genoemd? Door de werkzame stoffen van deze plant die zorgen dat bij o.a. kankerpatiƫnten de eetlust weer wordt opgewekt. En ze bestrijden ook de misselijkheid die wordt veroorzaakt door de kankergeneesmiddelen.

Maar we hebben nog meer Afrikaners uitgeplant. Je kunt er verschillende soorten vinden waaronder middaggoud, vuurpijl en gladiool. Het mooie is dat er altijd wel wat in bloei staat.

Dus heb je genoeg van het voetbal?
Kom dan eens naar de vlonder van de giraffen en waan je ook in Afrika!