Universiteit Twente

Onderbouwing overheidsbeleid laat veel te wensen over

03 juni 2010

Hans de Groot houdt op donderdag 3 juni 2010 zijn oratie als hoogleraar Public Management aan de Universiteit Twente. De titel van zijn rede luidt: Evidence-based public management. De Groot betoogt dat de onderbouwing van overheidsbeleid nog veel te wensen overlaat. Een nieuw kabinet moet daarom meer investeren in onderzoek naar de kosteneffectiviteit van haar beleid.

Een illustratie vormen de recente twintig ambtelijke rapporten met bezuinigingsvoorstellen van het demissionaire kabinet. De rapporten over wonen, onderwijs, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en kindregelingen zijn nog min of meer empirisch onderbouwd, mede dankzij het Centraal Planbureau. Maar de voorstellen voor reorganisatie van bijvoorbeeld het openbaar bestuur, innovatiesubsidies, defensie en ontwikkelingssamenwerking zijn niet of nauwelijks gestoeld op onderzoeksresultaten. De Groot pleit daarom voor gerichte investeringen in onderzoek naar de kosteneffectiviteit van overheidsbeleid. Een nieuw kabinet zou daarvoor een deel van de beoogde besparingen moeten reserveren.

Professor dr. Hans de Groot
Prof. dr. Hans de Groot is per 1 september 2009 benoemd als hoogleraar Public Management. De leerstoel Public Management (vakgroep Finance & Accounting, faculteit Management en Bestuur) houdt zich bezig met uitvoeringsvraagstukken in de publieke sector. Hans de Groot is bij de opleiding Bestuurskunde verantwoordelijk voor het bachelor- en masteronderwijs op het terrein van publiek management. Hij werkte onder andere als lid van de Board of Auditors van de NAVO in Brussel, als directeur onderzoek van de Algemene Rekenkamer en als directeur van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven.