Dienstenbond CNV

Nieuws

3 juni 2010

Nieuwe cao doe-het-zelfbranche in teken van scholing en loopbaan

Vorige week heeft CNV Dienstenbond een onderhandelingsresultaat bereikt met de werkgevers in de doe-het-zelfbranche. De nieuwe cao die een looptijd heeft tot 30 juni 2011 staat vooral in het teken van flinke investeringen in scholings- en loopbaanmogelijkheden. Dit biedt een verbetering van de arbeidsmarktpositie en werkzekerheid van werknemers. CNV Dienstenbond vindt dit een belangrijke afspraak voor een branche die sinds het najaar van 2008 geplaagd wordt door forse omzetdalingen. Verder is een loonsverhoging afgesproken van 1% per 1 juli 2010. Het onderhandelingsresultaat wordt nu aan de leden voorgelegd.

CNV Dienstenbond is tevreden over het resultaat. Wij hadden vooraf een hard hoofd in de onderhandelingen. In eerste instantie wilden de werkgevers immers de cao fors verslechteren door toeslagen voor het werken op avonden en zondagen af te schaffen en door meer flexibiliteit van medewerkers te vragen. Daar hoorde wat de werkgevers betreft dan ook nog eens de nullijn bij: dus geen loonsverhoging. Dat was voor CNV Dienstenbond onacceptabel. Nu zijn echter de verslechteringen helemaal van tafel en komt er per 1 juli 2010 een loonsverhoging van 1%.

Cao in teken van crisis
Uiteraard hadden wij liever ook een loonsverhoging afgesproken voor de periode 1 juli 2009 tot 30 juni 2010. Maar de onderhandelingen stonden in belangrijke mate in het teken van de economische crisis die de doe-het-zelfbranche al vanaf eind 2008 hard treft. Daarbij hebben we geaccepteerd dat qua loonsverhoging dit het maximaal haalbare resultaat is en in ieder geval beter dan de nullijn. Tegelijkertijd hebben we wel ingezet op behoud van werkgelegenheid en werkzekerheid. Het is belangrijk dat mensen hun baan niet verliezen. En als dat onverhoopt wel gebeurt dan moet de arbeidsmarktpositie van werknemers zo goed mogelijk zijn zodat je snel weer aan de slag kunt. In het onderhandelingsresultaat is daarom veel ruimte voor het investeren in opleidingen en trajecten die zullen leiden tot een betere positie op de arbeidsmarkt en een vergroting van de werkzekerheid. Zo wordt er bijvoorbeeld een MBO-opleiding voor de dhz-branche opgezet met een landelijk erkend diploma. Ook zullen EVC-trajecten (Erkenning van Verworven Competenties) en loopbaanscans worden aangeboden en wordt er een job- en vacaturemarkt voor de branche opgericht. Werkgevers hebben laten zien hun verantwoordelijkheid te willen nemen door samen met de vakbonden hieraan prioriteit te geven. Als je akkoord gaat met deze afspraken dan zullen alle scholings- en loopbaaninstrumenten verder worden uitgewerkt zodat je er snel gebruik van kunt maken. In de bijlage vind je de tekst van het onderhandelingsresultaat. Reageren kan tot uiterlijk 18 juni 2010.

Steun blijft hard nodig!
Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond is van groot belang om tot een goede cao te komen! Alleen doordat wij leden hebben kunnen we jouw belangen goed behartigen. Wij willen ook in de toekomst verslechteringen van de cao tegenhouden en afspraken maken over koopkrachtbehoud en werkzekerheid. Steun je deze lijn? Bespreek dan het lidmaatschap van CNV Dienstenbond ook eens met je collega's. Maak ze lid van de goedkoopste vakbond binnen de doe-het-zelfbranche. Wij bieden onze leden een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee je al snel EUR150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Daarnaast is het lidmaatschap bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen op www.cnvdienstenbond.nl, of op de achterzijde van deze nieuwsbrief.

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.