Groen!

Onthouding België voor internationaal onderzoek naar militaire aanval van Israël stelt teleur

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 3 juni 2010 in "Internationaal"

Ondanks de regering van lopende zaken had Groen! verwacht dat België tenminste een internationaal onderzoek over de militaire aanval van Israël zou steunen. Het onmenselijk geweld kan alleen door een onafhankelijke instantie zoals de VN onderzocht worden. Daarenboven stellen mensenrechtenorganisaties dat Israël geen goed âtrack recordâ kan voorleggen op het vlak van onafhankelijk onderzoek. Na de zwakke veroordeling van minister Van Ackere op de tragische gebeurtenissen, zet België vandaag nog een stap meer achteruit door zelfs geen onafhankelijk internationaal onderzoek te vragen.

Na de militaire aanval van Israël op het hulpkonvooi in internationale wateren is de trieste tol ondertussen opgelopen tot negen doden en tientallen gewonden. Groen!-Kamerlijsttrekker Eva Brems wees reeds op de ontoereikende reactie van Minister Van Ackere. De Israëlische ambassadeur in België werd door Minister van Buitenlandse Zaken slechts ` uitgenodigd' om `uitleg over het lot van de Belgen en de gebeurtenissen zelf' te geven. Verdere initiatieven ontbreken.

Ondertussen heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gevraagd dat het bloedige drama zou worden onderzocht door een internationale onafhankelijke onderzoeksmissie. Van de Israëlische regering wordt bovendien geëist eindelijk haar blokkade van de Gazastrook op te geven. Tweeëndertig van de 47 leden van de raad keurden de resolutie goed, drie - waaronder de VS - stemden tegen, en negen leden onthielden zich, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië en dus ook België.

Lijsttrekker Eva Brems: "Na eerst zelf geen duidelijke uitspraken te willen doen, geeft België alweer niet thuis. Deze reactie is na de slappe veroordeling van de bloedige Israëlische aanval een nieuw voorbeeld van het veel te aarzelende beleid van de vorige regering op Buitenlands beleid en bovendien een slechte zaak voor ons imago op vlak van mensenrechten."

Wouter De Vriendt, lijsttrekker West-Vlaanderen wil dat de volgende federale regering een assertief buitenlands beleid voert met respect voor het internationaal recht en de mensenrechten: "Groen! vraagt dat ons land en de Europese Unie concrete sancties tegen Israël nemen. Verder willen we de voordelige Europese handelstarieven voor producten uit Israël en de bezette Palestijnse gebieden opschorten."

Contact: Eva Brems -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS