Gemeente Breda

College borgt historisch karakter Ginneken

(Nieuw)bouwplannen aan de Ginnekenweg en Raadhuisstraat moeten rechtdoen aan het historisch karakter van Ginneken. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om voor dit deel in Ginneken een zogenaamd voorbereidingsbesluit te nemen. Het college heeft hiermee een bestuurlijk planologisch instrument in handen om ontwikkelingen te steunen die aansluiten bij het dorps karakter van het Ginneken, maar ongewenste ontwikkelingen te weren.

Het college geeft gedurende één jaar geen bouwvergunningen af voor plannen die haaks staan op de Visie, zoals woningvermeerdering en het splitsen van woningen.
Wethouder Arbouw: âHet college blijft kleinschalige, gewenste ontwikkelingen en ontwikkelingen die sporen met de Nota van Uitgangspunten Ginneken ondersteunen. Per aanvraag maken we een afweging of de aanvraag past binnen het karakter van de Nota van Uitgangspunten en of we de bouwvergunning kunnen verlenen.â

In de Ginnekenweg en de Raadhuisstraat staan veel beeldbepalende panden met twee bouwlagen en ouderwetse hoge plafonds. Het huidige bestemmingsplan Breda-Zuid biedt ruimte aan nieuwbouw met een goothoogte tot 9 meter met een kap. Dat staat volgens het huidige bouwbesluit gelijk aan drie bouwlagen. Die mogelijkheid staat haaks op de dorpse identiteit uit de Nota van Uitgangspunten.

Vorig jaar stelde de gemeenteraad onder de noemer âNota van Uitgangspunten Ginnekenâ veertig uitgangspunten vast die tezamen een toekomstvisie vormen op Ginneken. De nota wordt op dit moment, in overleg met de klankbordgroep Ginneken, doorvertaald naar het nieuwe bestemmingsplan Ginneken. Daarin wordt ondermeer duidelijk welke functies, bestemmingen en hoogten zijn toegestaan. Naar verwachting wordt het ontwerp bestemmingsplan eind 2010 ter visie gelegd.

De Nota van Uitgangspunten Ginneken is het resultaat van het eerste burgerinitiatief van Breda, ingediend door Leefbaar Ginneken. De commissie Ruimte adviseert op 22 juni over het voorbereidingsbesluit, de gemeenteraad neemt op 15 juli een besluit.

Breda, 3 juni 2010