Ingezonden persbericht

Jongeren debatteren met Verdonk, Thieme, Van der Ham en Plasterk
Verkiezingseditie van het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer

Op donderdag 3 juni organiseert NJR de Verkiezingseditie van het Nationaal Jeugddebat, het evenement waar de Nederlandse jeugd* haar politieke stem laat horen. In het heetst van de verkiezingsstrijd mogen de jongeren politici aan de tand voelen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Onderwijs, jeugdbeleid, veiligheid en economie komen aan bod. Gerdi Verbeet, Voorzitter van de Tweede Kamer, opent de bijzondere jubileumeditie van het debat.

Verkiezingseditie
NJR organiseert het Nationaal Jeugddebat dit jaar voor de vijftiende keer. Normaal gesproken wordt het debat in de plenaire zaal met ministers gevoerd. Door de val van het kabinet koos de organisatie dit jaar voor een verkiezingsdebat in de Oude Zaal. Tijdens het debat geven de jongeren hun mening over onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden. NJR diept de onderwerpen uit middels het JIJ-onderzoek (Jongeren Interviewen Jongeren), wat als voorbereiding wordt gebruikt voor het debat.
Politici krijgen de mogelijkheid om over een van de vier onderwerpen uitgebreid met de jongeren in gesprek te gaan. Ook is er ruimte voor de partijen om onderling in debat te gaan. Onder andere Rita Verdonk, Renske Leijten, Marianne Thieme, Tofik Dibi, Boris Van der Ham, Joël Voordewind, Wim van Duijn en Ronald Plasterk zullen zich van hun beste kant laten zien.

Missie
In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren. Dit jaar krijgt NJR hulp bij het uitvoeren van deze missie. Want op dezelfde dag komen 's ochtends kinderen tot 12 jaar aan het woord tijdens de opnames van het lijsttrekkersdebat van het NOS Jeugdjournaal en 's avonds is er een live-uitzending van MTV's Coolpolitics, dat zich richt op jongeren vanaf 18 jaar.

* Uniek aan het Nationaal Jeugddebat is dat de deelnemende jongeren een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse jeugd. De groep bestaat uit ruim 100 jongeren van 12 t/m 19 jaar, uit alle provincies, verschillende schooltypes en diverse culturen. Tevens debatteren een aantal jongeren uit jeugdzorginstellingen mee.

Kijk ook op www.njr.nl en www.jeugddebat.nl!

NJR
De Nationale Jeugdraad is vernieuwd en heet nu NJR! Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hun in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Noot voor redactie,