Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen van Buurthuis Eigen Haard (Utrecht) van D66 (S. Bas), Groenlinks (S. Bottse) en Leefbaar Utrecht (V. Oldenborg).

Buurthuis Eigen Haard is een buurthuis in eigen beheer. Ze zijn gehuisvest in een oude gymzaal aan de Lieven de Key laan in Zuilen. Het gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden. In tegenstelling tot de eerdere bouwplanning van Mitros, zal dit buurthuis niet per december 2010, maar per 1 oktober 2010 de gymzaal moeten verlaten.

Het initiatief van deze bewoners die de buurthuis zelf beheren loopt uitstekend, ook gezien het feit dat in dat deel van Zuilen dergelijke voorzieningen ontbreken. De gymzaal die nu als buurthuis fungeert wordt gesloopt en er wordt een complex gerealiseerd door Mitros. Hierin komt ook een buurtfunctie, het buurthuis kan dus terug in dat complex.

Eigen Haard heeft daarom tijdelijke overbrugging nodig in de vorm van financiële middelen en een locatie voor portacabins met aansluiting op nutsvoorzieningen. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze vorm van "bewonersparticipatie van onderop" niet doodbloedt.

Inmiddels zijn er al contacten tussen de het buurthuis en DMO, maar vanwege de tijdsdruk die erop zit is er haast geboden in het ondernemen van actie.

Dit vormt voor de fracties van D66, Groenlinks en Leefbaar Utrecht de reden om te komen tot de volgende vragen:

1. Bent u bekend met bovenstaande problematiek?

2. Het collegeprogramma vermeldt op meerdere pagina's dat het belangrijk is om de eigen kracht van de bewoners in te zetten. Bent u het met ons eens dat in deze situatie alle zeilen moeten worden bijgezet om buurthuis Eigen Haard te behouden voor de buurt?

3. Het buurthuis heeft voor de overbruggingstijd te maken met verschillende afdelingen van de gemeente, zoals Stadsontwikkeling, Vergunningen, Grondbedrijf en DMO. Voor vrijwilligers is dit een te complex proces. Bent u daarom bereid om hiervoor de noodzakelijke coördinatie van de tijdelijke huisvesting zo spoedig mogelijk te bewerkstelligen?

4. Aangezien het proces minimaal 6 weken beslaat en tevens het zomerreces voor de deur staat, is het noodzakelijk binnen 2 weken hierover uitsluitsel te geven. Bent u daartoe bereid?