Ingezonden persbericht

Stedeling geeft onvoldoende voor verkeer en veiligheid

Steden groeien uit hun jas terwijl veel van de praktische ongemakken eenvoudig zijn op te lossen

Amsterdam, 3 juni 2010 - Bewoners van de tien grote steden geven hun woonplaats een onvoldoende voor verkeer (5,1) en veiligheid (5,4). Dit blijkt uit het 'Smarter Cities onderzoek' van IBM waarbij stedelingen is gevraagd naar de leefbaarheid van hun stad en of technologie het leven makkelijker en veiliger kan maken.

De opvallendste uitkomsten uit het onderzoek:
- De meeste zorgen maakt men zich over extra reistijd door verkeersdrukte, een onveilig gevoel op straat en verslechtering van de gezondheidszorg;
- Groningen (7,8), Nijmegen (7,5) en Utrecht (7,4) scoren het best wat betreft de leefbaarheid. Den Haag, Rotterdam en Eindhoven zijn hierin de hekkensluiters;
- Groningen scoort als enige stad voldoende op veiligheid;
- Almere scoort als enige stad voldoende op parkeerfaciliteiten.
- Eindhovenaren maken zich bovengemiddeld zorgen over hun stad;

Stedelingen vinden dat de stad moderner is geworden door betere communicatiemiddelen zoals digiD en digitale verkeersinformatie. Toch vinden zij dat de stad nog niet klaar is voor de toekomst. Communicatietechnologie zou kunnen helpen om informatie en veiligheid nauwkeuriger en gemakkelijker op maat aan te bieden. Uit het onderzoek komt naar voren dat stadsbewoners het liefst in een stad wonen die 24 uur per dag, 7 dagen per week digitaal bereikbaar is. Bijvoorbeeld via internet, sms, mail of twitter. Ook mogelijkheden als professionele zorg op afstand en online melden van onraad in de buurt worden als zeer interessant beschouwd.

Haydee Sheombar, Smarter Cities Leader Benelux bij IBM: "Steden wereldwijd groeien uit hun jas. We wilden weten hoe in Nederland deze groei wordt ervaren in het dagelijkse leven. Eén op de drie stedelingen vindt dat zijn stad de toenemende druk onvoldoende aankan, terwijl veel van de praktische ongemakken waar mensen tegenaan lopen eenvoudig zijn op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een navigatiesysteem dat je naar een vrije parkeerplek loodst of slimme camera's die onveilige situaties vanzelf signaleren. Dat noemen wij slimme steden."

Naar de toekomst kijkend zijn stedelingen geïnteresseerd in:
- Een stad die op ieder tijdstip van de dag via internet bereikbaar is voor vragen of voor het aanvragen van vergunningen, rijbewijzen etc. (76%);
- Een stad waarin men zich veilig voelt op straat omdat camera's onveilige plekken bewaken en omdat hulpdiensten sneller kunnen handelen door betere communicatiesystemen. (69%);
- Een stad met 'slimme' wegen en straten die automobilisten automatisch om files heenleidt (63%) of naar een vrije parkeerplek brengt (60%).

Over het IBM Smarter Cities Onderzoek
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en dit percentage groeit nog steeds. Sinds de jaren '90 worden wereldwijd projecten gestart om informatietechnologie zodanig in de dagelijkse leefomgeving in te zetten dat de sociaal-economische ontwikkeling van een stad wordt gestimuleerd (smarter cities). Recente ontwikkelingen maken het mogelijk om bestaande infrastructuren intelligent te maken. Zo zijn steden in staat gegevens te verzamelen, te analyseren en slim te reageren op de omgeving.
Het doel van dit onderzoek was om in kaart te brengen hoe stadsbewoners in Nederland de leefbaarheid van hun woonplaats ervaren en hoe ze vinden dat hun stad met groei en verandering omgaat. De doelgroep van het onderzoek, dat in mei 2010 gehouden is, bestond uit personen van 18 jaar en ouder, afkomstig uit de tien grootste steden.

Over IBM
Voor meer informatie over IBM en het onderzoek: www.ibm.nl/smarterplanet/conversations