Evangelische Omroep

Nr. 111
Hilversum, 1 juni 2010

JAAROPBRENGST EO METTERDAAD 4,4 MILJOEN EURO
Speciale uitzending Nederland Helpt, donderdag 3 juni 2010, 17.09 uur, Nederland 2

Bij veel bedrijven gaat 2009 de boeken in als een crisisjaar. Maar níet bij Metterdaad. De inkomsten stegen het afgelopen kalenderjaar met twintig procent, wat resulteerde in een jaaropbrengst van 4,4 miljoen euro. Donderdag 3 juni laat Nederland Helpt de mensen zien die dankzij steun en giften hoop op een betere toekomst hebben gekregen. De cameraploeg van Metterdaad bezocht de Nigeriaanse dominee Eilsha Jungu en Andries Knevel kreeg de kans om opnieuw de Moldavische arts dokter Caraman te ontmoeten. Kijk voor meer info op www.nederlandhelpt.nl

Dominee Jugu - Nigeria
In 2008 verloor de Nigeriaanse dominee Elisha Jugu zijn huis en kerk. Honderden christenen in de Nigeriaanse stad Jos werden door moslims op brute wijze gedood en hun bezittingen werden in brand gestoken. Dominee Jugu ontsnapte zelf op het nippertje aan de dood. Weduwen uit zijn gemeente probeerden met moeite hun hoofd boven water te houden en worstelen met hoe zij de moordenaars van hun mannen kunnen vergeven. Metterdaad-donateurs gaven ruimhartig voor het project van Open Doors dat deze christelijke gemeenten in Nigeria ondersteunt. Jugu: "Dankzij Open Doors krijgen weduwen in onze kerk nu te eten. Gemeenteleden krijgen hulp om trauma's te verwerken en ikzelf heb boeken om mijn preken te kunnen voorbereiden."

Aan het begin van 2010 moest de christelijke kerk in Jos het opnieuw ontgelden. Ds. Jugu: "Het geweld kent geen eind, maar God heeft door een wonder onze gemeenteleden gespaard. Onderweg naar de kerk ervoer ik heel sterk dat we deze zondag niet moesten zingen. Het werd een korte dienst deze keer. We waren echter de kerk nog niet uit of honderden moslims kwamen met grote messen in hun hand op de kerk afgestormd. Het hele kerkgebouw is met de grond gelijkgemaakt. Maar God is groot. Hij heeft onze levens gespaard! Ik dank God voor het werk van Open Doors en voor de steun van Metterdaad."

Dokter Caraman - Moldavië
Andries Knevel kreeg de kans om opnieuw de Moldavische arts dokter Caraman te ontmoeten. "Dokter Caraman is een bevlogen arts uit Moldavië, die er elke zaterdag met een bus vol artsen en medicijnen op uit trekt naar de dorpjes op het platteland waar geen medische zorg is. Die bus kan blijven rijden, dankzij de steun van Metterdaad en Kerk in Actie. Eerlijk gezegd maakte de overstelpende dankbaarheid in Moldavië me wel een beetje klein. Maar wat kun je voor relatief weinig geld veel voor mensen doen! Dat is prachtig."


---

Noot voor redactie,

Evangelische Omroep