Ingezonden persbericht


Utrecht, 2 juni 2010 Een gezonde en vreugdevolle relatie met voedsel

Mindful eten
Jan Chozen Bays

Mindful eten
Jan Chozen Bays
Paperback, 240 pagina's
ISBN 978 90 215 4839 5
Prijs ¤ 19,95
Verschijningsdatum: 3 juni 2010

Eigenlijk is eten een heel natuurlijke bezigheid die simpel en vooral plezierig hoort te zijn. Waarom kampen we dan met voedselverslavingen, gewichtsproblemen en eetstoornissen? Waarom worden we toch zo vaak ongelukkig van eten? Mindful eten geeft het antwoord én maakt eten weer leuk!

Gedachteloos een zak chips wegkauwen voor de televisie, niet ontbijten en vervolgens gaan zitten snaaien ­ het klinkt vast bekend. En wat te denken van een haastige hapsnapmaaltijd onderweg tussen twee afspraken door? Heel normaal in deze snelle tijd, even snel een broodje eten. Maar is dat wel zo normaal? Volgens Jan Chozen Bays beslist niet. In Mindful eten legt zij uit dat dit moderne eetgedrag onze relatie met voedsel verstoort. Haar oplossing is even eenvoudig als effectief: bewust eten en met aandacht ... mindful eten.

Chozen Bays geeft oefeningen, tips en richtlijnen om mindful te leren eten. Maar legt bovenal veel uit, op duidelijke en prettig leesbare wijze. Daarmee bereikt zij dat we als lezer inzien dat het lichaam zelf aangeeft wat het nodig heeft en wanneer, zolang we maar rustig de tijd nemen om er aandachtig naar te luisteren. Registreer alles: smaken, geuren, gedachten en gevoelens. Door rustig te eten zonder te oordelen en vooral volledig in het hier en nu, wordt elke maaltijd weer een feestje. Mindful eten helpt het evenwicht tussen lichaam, geest en voedsel te herstellen. Rest alleen nog een flinke dosis inzet van onszelf.

'Als je je helemaal overgeeft aan de oefeningen zoals hier beschreven, dan zul je jezelf en dr. Bays dankbaar zijn voor de nieuwe balans in je leven, zodat je vrijuit kunt genieten van eten.'
- Jon Kabat-Zinn, auteur van Waar je ook gaatt, daar ben je

Jan Chozen Bays is arts en geeft lessen in boeddhistische meditatie. Zij is al meer dan 20 jaar bezig met het praktiseren en doceren van mindful eten.




Ingezonden persbericht