Raad van State


donderdag 3 juni 2010
Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, waarbij aan een bedrijf uit Rotterdam te kennen is gegeven dat de kosten van bestuursdwang op hem zullen worden verhaald. Volgens het gemeentebestuur heeft het bedrijf zijn huisvuil verkeerd aangeboden door de vulopening van een afvalcontainer aan de Lombardkade te blokkeren. Volgens het bedrijf is het niet verantwoordelijk voor het verkeerd aanbieden van het huisvuil. De reclamefolder op naam van het bedrijf die daarvoor als bewijs wordt aangedragen door het gemeentebestuur zou daarvoor niet voldoende zijn. Veel post in de wijk wordt namelijk verkeerd bezorgd, waardoor het niet ondenkbaar is dat iemand anders verantwoordelijk is voor het verkeerd aanbieden van het huisvuil. Daarom komt het bedrijf in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908552/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Schiermonnikoog van het bestemmingsplan 'Schiermonnikoog-Dorp'. Het plan regelt het gebruik van de gronden en gebouwen in het dorp Schiermonnikoog en de terreinen met recreatiewoningen. Verder maakt het plan de bouw van 30 nieuwe woningen mogelijk aan de Oosterreeweg, ten oosten van het dorp. Een aantal mensen verzet zich om uiteenlopende redenen tegen het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij kunnen zich onder meer niet vinden in de bescherming die het plan biedt aan rijksmonumenten op het eiland. Ook zou er een recreatiewoning mogelijk zijn gemaakt, terwijl dat in strijd is met het gemeentelijke beleid. Iemand anders is juist van mening dat het bouwen van een nieuwe recreatiewoning door het plan onmogelijk wordt gemaakt. Verder is een echtpaar het niet eens met de bouwmogelijkheden voor een hotel dat dichtbij zijn woning ligt. Het hotel zou te massaal worden en er zou geen rekening zijn gehouden met de privacy van omwonenden. (zaaknummer 200903222/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een paardenfokkerij aan de Zuideindseweg in Delfgauw. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat het bestemmingsplan alleen agrarische bedrijven mogelijk maakt. De paardenfokkerij zou volgens het gemeentebestuur geen agrarisch bedrijf zijn, omdat een groot deel van de werkzaamheden niet zijn gericht op het fokken van paarden, maar op het trainen van paarden. De stoeterij is het niet eens met de weigering en heeft beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in september 2009 dat het gemeentebestuur zijn besluit beter had moeten motiveren, omdat niet uitgesloten is dat het trainen van paarden ook als agrarische activiteit kan worden gezien. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het vindt nog steeds dat voor het bouwplan geen bouwvergunning kan worden verleend. (zaaknummer 200908361/1)

13.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe heeft verleend voor een uitbreiding van de zandwinning aan de Musels in Beilen. De vrijstelling is nodig, omdat het bestemmingsplan zandwinning op de uitbreidingslocatie niet toestaat. Deze locatie is 12,7 hectare groot en sluit aan bij het gebied waar nu al zand wordt gewonnen. De eigenaren van het agrarische gebied naast de uitbreidingslocatie zijn het niet eens met de zandwinning. Zij vinden dat er onduidelijkheid bestaat over de functie van het gebied na de zandwinning. Ook vrezen zij voor verzakking van hun eigen gronden. Bovendien zijn zij bang dat door de zandwinning meer ganzen op het gebied afkomen, die schade kunnen veroorzaken aan de gewassen. De rechtbank in Assen verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de eigenaren ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908364/1)

14.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Assen heeft verleend voor de bouw van een gezondheidszorggebouw en twee appartementencomplexen tussen de Peelo en de Langbree/Zichtheugte in Assen. Een inwoonster van Assen is tegen de nieuwbouw. Volgens haar is het niet nodig om appartementencomplexen te bouwen en zeker niet als die 15 tot 35 meter hoog kunnen worden. Verder is de bebouwing te massaal en tast de aanleg van parkeerplaatsen de groene omgeving nog meer aan. De rechtbank in Assen verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908389/1)