Ingezonden persbericht



---


Betreft Persbericht
Datum 2 juni 2010

Machinaal straten is op dit moment een belangrijk item als het gaat om de gezondheid en arbeidsomstandigheden van de straatmaker. In de discussie rondom het verhogen van de pensioenleeftijd, in deze verkiezingstijd natuurlijk een van de veel besproken onderwerpen, komen de z.g. 'zware beroepen' dan ook vaak in beeld. CRH Clay Solutions in Tolkamer neemt op 14 juni a.s. een nieuwe robotlijn in gebruik. Met de geplaatste robots is het mogelijk gebakken straatstenen al op de fabriek in het gewenste verband te leggen en zo het werk van de straatmaker te verlichten.

MACHINAAL STRATEN MET STRAATBAKSTEEN

Straatbaksteen is uitstekend machinaal te verwerken. Het aanleggen van straten met straatbaksteen gebeurt tegenwoordig dan ook voor een steeds groter deel machinaal. Naast de normaal verpakte klinkers voor het traditionele handwerk ten behoeve van kleine of moeilijk bereikbare plaatsen, hebben de nieuwe werkwijze en de daarmee samenhangende stapel- en verpakkingswijze, met ruim 70% allang de overhand.

Begin 2008 is met grootschalig machinaal straten gestart om de fysieke belasting voor stratenmakers te verminderen. Handmatig tillen moest in opdracht van de overheid, waar mogelijk, worden voorkomen. Deze ontwikkeling kreeg een versnelling nadat de Arbeidsinspectie een normsysteem met aangescherpte regels invoerde voor deze sector.

Er is in de afgelopen twee jaar veel gebeurd. Vooral door de intensieve inspectiecampagne van de Arbeidsinspectie en de technische innovatie, is de bestratingsbranche massaal overgeschakeld op machinale verwerking van straatbaksteen. Bestratingsprojecten dienen in principe machinaal te worden uitgevoerd, tenzij dit in uitzonderingsgevallen redelijkerwijs niet mogelijk is.

DEMONSTRATIE EN OPENING

Op maandag 14 juni, aanvang 10.00u, wordt op het terrein van CRH De Bylandt, aan de Bijland 5 in Tolkamer een nieuwe robotlijn in gebruik genomen. Met een investering van ruim 3Mio Euro wil ook CRH Clay Solutions haar bijdrage leveren aan het gewijzigde beleid en de arbeidsomstandigheden van de straatmaker. Tijdens deze dag zijn er tevens demonstraties van de verwerking van de nieuwe pakketten. Zowel de vacuümtechniek als de techniek van het klemmen worden met medewerking van Lareco, Nimatech en Steenbergen Hollanddrain, aan de 400 genodigden getoond.



Ingezonden persbericht