Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen VVD-fractie tijdens vragenuurtje: Oranje voor alle Utrechters

Op 11 juni start een van de grootste sportevenementen van de wereld: het wereldkampioenschap voetbal. Nederland is tijdens dit toernooi, net als overigens tijdens alle vorige kampioenschappen, uiteraard de grootste kanshebber. Het WK is een evenement dat hele Utrechtse buurten oranje kleurt en tot spontane buurtfeesten leidt.

Verschillende ondernemers hebben zich vanaf december ingezet om door middel van grote schermen zoveel mogelijk liefhebbers de gelegenheid te bieden om gezamenlijk te kijken naar de wedstrijden van het Nederlands elftal. De VVD heeft echter vernomen dat, net als in Rotterdam en Amsterdam, geen vergunningen verleend zijn voor grote schermen in de buitenlucht. Reden voor afwijzing is de angst voor onbeheersbare veiligheidssituaties.

Met in het achterhoofd de gezellige Koninginnedag, de succesvol verlopen finish van de Giro en het rustig verlopen evenement DJ op de Dom, vindt de VVD het vreemd dat het plaatsen van grote schermen voor wedstrijden van het Nederlands elftal niet wordt toegestaan. Hiermee wordt immers roet in het eten gegooid van alle voetballiefhebbers die de wedstrijden van Oranje gezellig samen op een groot scherm willen volgen.

Bij een wereldkampioenschap past een open sfeer en gezelligheid, een buitenfeest voor iedereen. De VVD heeft daarom de volgende vragen voor het college:

1. In de stad zijn de afgelopen maanden vele succesvolle openluchtevenementen georganiseerd. Op basis van welke afweging heeft het college besloten om geen vergunning te verlenen voor deze grote schermen?
2. Waarop baseert het college de gedachte dat mensenmassa's die naar voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal kijken, een hoger risico vormen dan mensen die naar DJ op de Dom kijken of naar Festival aan de Werf?
3. Is het college alsnog bereid om grote schermen in de stad toe te staan, zodat iedereen die dat wil, het voetbal op deze schermen kan volgen? Zo nee, waarom niet?
4. Is het college in ieder geval bereid om het Amsterdamse voorbeeld te volgen om wel schermen toe te staan, wanneer Nederland de eindronde van het wereldkampioenschap nadert?


---- --