Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen VVD over de Verantwoording 2009 in relatie tot de schriftelijke vragen 2010-28 (Meer transparantie in de door de gemeente verstrekte subsidies)

Op 9 maart 2010 ontving de VVD het antwoord op haar verzoek meer inzicht te krijgen in meer dan 105 miljoen euro die de gemeente aan subsidies verstrekt. De VVD was tevreden, omdat het college het VVD voorstel overnam en heeft toegezegd om al bij de verantwoording van 2009 te komen met een overzicht van de in dat jaar verstrekte subsidies. Hierin zou duidelijk aangegeven aan welke organisatie of rechtspersoon een subsidie is verstrekt, om welk bedrag het gaat en wat voor een subsidie en wat voor een doelstelling er mee beoogd wordt. Het resultaat en overhead zou apart opgevraagd kunnen worden. De VVD keek uit naar dit overzicht, omdat wij van mening zijn dat de Raad, maar zeker ook de Utrechter recht heeft om te weten welke organisaties van hun belastinggeld worden gefinancierd.
Voor een deel waren we tevreden over de in de nu voorliggende Verantwoording opgenomen subsidiestaat, maar er zijn nog al wat hiaten. Niet alleen dat het verschil tussen begroting en realisatie hier en daar wat toelichting behoeft, maar vooral dat bij verschillende prestatiedoelstellingen en programma's, zoals stadpromotie, beheer openbare ruimte, lokale democratie en bestuurlijke samenwerking, wonen en monumenten, de uitwerking per organisatie of rechtspersoon prima is, maar bij de meeste andere programma's ontbreekt. Ik kan bijvoorbeeld nergens de aan stichting lauw-recht verleende subsidie terugvinden, of jongerencentrum ULU, of de Utrechtse Bachcantatediensten om er willekeurig een paar te noemen. Daarom wil de VVD de verantwoordelijke wethouder graag de volgende vragen stellen:

1) Bent u het er mee eens dat de subsidiestaat verantwoording 2009 gemeente Utrecht niet het volledige beeld geeft, zoals toegezegd door het college op 9 maart in beantwoording van schriftelijke vragen van de VVD hierover?
2) Zo nee, waar kan de Raad dan de namen en bedragen van de subsidies aan de verschillende stichtingen en organisaties vinden, die vanuit de programma's welzijn, jeugd, cultuur, diversiteit en integratie, etc. in 2009 subsidie hebben ontvangen?
3) Kan de VVD hieruit concluderen dat het kennelijk binnen de gemeente niet mogelijk is om bij een groot deel van de programma's een specifiek overzicht te geven van de organisaties en rechtspersonen die door de gemeente worden gefinancierd?
4) Zo ja, wat gaat u hier aan doen?
5) Zo nee, kan de gemeenteraad dan nog voor de behandeling van de verantwoording 2009 in de commissies een bijgewerkte subsidiestaat ontvangen?


---- --