Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
3 juni 2010

Hogeschool INHolland en VU samen op Zuidas
Nieuwbouw INHolland wordt gebouwd in VU-kwartier

Hogeschool INHolland Amsterdam/Diemen verhuist vanaf 2014 naar de nieuwe campus van de Vrije Universiteit aan de Zuidas te Amsterdam. INHolland ontwikkelt daarvoor aan de De Boelelaan in Amsterdam 29.000m2 nieuwbouw en huurt gefaseerd het naastgelegen OZW-gebouw in zijn geheel van de VU. INHolland beschikt daarmee over ca. 50.000 m2. Met de samenwerking ontstaat een bruisende leeromgeving voor 35.000 studenten van VU en INHolland en nieuwe mogelijkheden voor samenwerking in onderwijs en onderzoek.

Sinds november 2007 hebben de VU en INHolland een overeenkomst ten behoeve van samenwerking, die zich nu uit in de verhuizing van INHolland Amsterdam/Diemen naar de VU-campus. De verhuizing biedt de kans om de samenwerking tussen het hbo en het wo te versterken en nog meer gebruik te maken van elkaars expertise: het doel is op de VU-campus aan de Zuidas tot een zo volledig mogelijk sluitend hoger onderwijsaanbod te komen. Beide onderwijsinstellingen hebben de intentie die samenwerking uit te breiden en te intensiveren op het gebied van praktijkgerichte masteropleidingen, onderzoek, overstapmogelijkheden voor studenten en honourstrajecten.

Gelijktijdig met de ontwikkeling van de INHolland-nieuwbouw in de periode 2014-2016 is VU voornemens een Academie gebouw te realiseren van circa 30.000 m2, boven op een ondergrondse parkeergarage. Ook worden bouwplannen door VU voorbereid aan de De Boelelaan op de huidige locatie van de schoolwerktuinen naast het ACTA-gebouw.

Bestuursvoorzitter Geert Dales van Hogeschool INHolland is zeer ingenomen met het akkoord dat VU en INHolland hebben bereikt: "INHolland heeft de ambitie om in Amsterdam een vooraanstaande partner van collega-onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid te zijn. Daarvoor is een prominente locatie essentieel. Vestiging op de VU-campus geeft bovendien een enorme impuls aan de inhoudelijke samenwerking met de VU. Dat is goed nieuws voor onze studenten en die van de VU". Met de opleidingen die al op de Zuidas zijn ondergebracht maakt INHolland vanaf 2014 met zo'n 10.000 studenten onderdeel uit van de VU-campus. INHolland verwacht in de jaren daarna een doorgroei naar circa 13.000 studenten.

René Smit, bestuursvoorzitter van de VU: "Het VU-kwartier wordt een bruisend deel van de Zuidas waar kennis centraal staat. Onderzoek en onderwijs van niet alleen de Vrije Universiteit en VU medisch centrum vinden hier hun plek, maar ook van anderen zoals binnenkort ACTA, het Tinbergen Instituut en Duisenberg School of Finance, de Protestantse Theologische Universiteit en in uitbreiding INHolland vanaf 2014. De vestiging van INHolland is ook een uitnodiging aan andere kennisinstellingen, publiek of particulier, om zich hier te vestigen."

'Wij willen van Zuidas echt een complete stadwijk maken," zegt wethouder Maarten van Poelgeest. "Onderwijs is daar een belangrijk onderdeel van. De komst van INHolland naar de Zuidas is dan ook een goede stap verder naar een moderne stadscampus met een menging aan verschillende niveaus van onderwijs. En vooral ook een diversiteit aan functies zoals onderwijs, onderzoek, sport en wonen."

De samenwerking tussen VU en INholland geeft ook een belangrijke impuls aan de Zuidas en versterkt de positie van de kennis metropool Amsterdam. Deze versterking sluit naadloos aan op het collegeakkoord van de gemeente Amsterdam.

In juli/augustus 2010 verhuizen het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) en de opleiding Mondzorgkunde (INHolland) naar een nieuw gebouw naast VUmc. Het nieuwe adres is Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA te Amsterdam.

Vrije Universiteit
De Vrije Universiteit Amsterdam is een ambitieuze researchuniversiteit. Met bijna 23.000 studenten, 4700 medewerkers en twaalf faculteiten staat de VU midden in de maatschappij. Op de VU-campus in het hart van de Zuidas in Amsterdam werken studenten en medewerkers samen, op zoek naar nieuwe kennis die het kwalitatief hoogwaardige onderwijs nog verder versterkt. De komende jaren ontwikkelt de VU samen met VU medisch centrum een nieuwe campus. Niet alleen onderwijs- en onderzoeksgebouwen krijgen daar een plek, ook horeca, winkels, kantoren voor allianties van VU en VUmc, sportfaciliteiten, uitgaansgelegenheden en culturele voorzieningen. De VU-campus wordt onderdeel van een levendige stadswijk, waar 24 uur per dag iets te beleven valt.

Hogeschool INHolland
Hogeschool INHolland is een onderwijsinstelling met ongeveer 34.000 studenten, circa 3000 medewerkers. Op negen locaties, verspreid over Noord- en Zuid-Holland, biedt Hogeschool INHolland drieëntachtig bachelor-opleidingen aan op alle vakgebieden: van gezondheidszorg tot economie, van techniek tot onderwijs. Daarnaast heeft de Hogeschool zes Associate-degreeprogramma's, zeven masteropleidingen en een universitaire Pabo (Academische Leraren-opleiding Basisonderwijs) in huis. Ook in Parama¬ribo, Suriname bieden ze opleidingen aan.