Gemeente Zederik


Aantal jongeren met alcoholvergiftiging neemt ook fors toe in deze regio

Regionale cijfers zijn in lijn met landelijke trend.

Het aantal kinderen met alcoholvergiftiging neemt fors toe in de regio Zuid-Holland Zuid. Dit blijkt uit cijfers van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid die op verzoek van het regionale alcoholpreventieprogramma `Verzuip jij je toekomst?!' in kaart zijn gebracht. In 2009 zijn 34 kinderen in de leeftijdscategorie van 14 t/m 19 jaar door ambulancepersoneel behandeld met als belangrijkste geregistreerd letsel `alcoholvergiftiging'.

Logo Verzuip jij je toekomst

Als de cijfers van het eerste kwartaal van 2010 worden afgezet tegen die van 2009 is er sprake van een stijging van maar liefst 50%.

De cijfers van de ambulancedienst hebben betrekking op jongeren die ter plaatse eerste hulp hebben gekregen, naar de eerste hulp zijn gebracht of zijn opgenomen in het ziekenhuis. Programmacoördinator Marije van den Bogerd van het alcoholpreventieprogramma `Verzuip jij je toekomst?!' geeft aan deze cijfers hoog te vinden. Van den Bogerd: "Het gaat om veel jongeren in deze regio, maar op zich verbazen deze enorme aantallen me niet. Ze zijn in lijn met een landelijke trend. Zeer recent bleek namelijk uit landelijk onderzoek dat het aantal jongeren onder de 18 dat stomdronken in het ziekenhuis belandt, vorig jaar met de helft is toegenomen. En hoewel de statistieken van de ambulancedienst en de landelijke cijfers niet helemaal vergelijkbaar zijn, kun je natuurlijk wel de conclusie trekken dat het extreme drankgebruik onder jongeren enorm toeneemt, ook in deze regio."

De landelijke cijfers zijn verzameld door het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde. Uit hun rapport blijkt dat het aantal opnames van jongeren met alcoholvergiftiging in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 17 jaar steeg met 48% ten opzichte van 2008. Deze landelijke cijfers zijn niet helemaal vergelijkbaar met die van de ambulancedienst uit de regio Zuid-Holland Zuid. De getallen van de ambulancedienst hebben immers betrekking op een andere leeftijdscategorie (14 t/m 19 jaar), maken een vergelijking tussen het eerste kwartaal van 2009 en 2010 en gaan niet alleen over ziekenhuisopnames, maar ook over jongeren die ter plaatse eerste hulp hebben gekregen of naar de eerste hulp zijn gebracht. En hoewel de landelijke cijfers en die van de ambulancedienst in Zuid-Holland Zuid eenzelfde trend laten zien, zijn er ook verschillen. Van den Bogerd: "Bij ons zie je dat er meer jongens worden behandeld, terwijl er landelijk sprake is van fifty-fiftyverhouding. In deze regio zie je ook veel problemen bij 15-jarigen, terwijl landelijk de stijging vooral zit in de leeftijdscategorie 16 en 17 jaar."

De cijfers van de ambulancedienst laten overigens zien dat ook in andere leeftijdscategorieën (50-59 jaar en 70 jaar en ouder) het aantal personen met alcoholvergiftiging toeneemt. In totaal zijn er in 2009 186 personen behandeld door het ambulancepersoneel. Uit de cijfers van het eerste kwartaal van 2010 blijkt een stijging. In de eerste drie maanden van 2010 zijn al 55 mensen met alcoholvergiftiging behandeld door het ambulancepersoneel.

Van den Bogerd geeft aan dat deze cijfers haar er alleen maar in sterken dat het regionale preventieprogramma `Verzuip jij je toekomst?!' ook de komende tijd belangrijk blijft: "Wij blijven dan ook de komende periode fors inzetten op het tegengaan van alcoholgebruik van jongeren in onze regio. Daarbij kiezen we voor een gecombineerde, integrale aanpak van maatregelen. Onderzoek wijst uit dat juist zo'n aanpak succesvol kan zijn. Zo wijzen we niet alleen de verkopers van alcohol op hun verantwoordelijkheid, maar zorgen we ook voor intensieve controles in deze regio om de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop te handhaven. Daarnaast zetten we volop in op het bewust maken van de jongeren en hun omgeving van de nadelige gevolgen van alcoholgebruik."

Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico's en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma `Verzuip jij je toekomst?!' opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Zie voor meer informatie de website www.verzuipjijjetoekomstzhz.nl.