Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Afvaloven Nee: 'Aanvraag moet helemaal opnieuw'

Omrin heeft wederom een onduidelijke en ondoorgrondelijke aanvullende aanvraag voor een milieu-vergunning ingediend bij de Provincie Fryslân. Uit de nieuwe documenten blijkt hoe Omrin van plan is de eerder vernietigde milieuvergunning alsnog te krijgen. De aanvraag is inmiddels gepubliceerd op de website van de Provincie Fryslân.

De aanvraag voldoet niet naar mening van de stichting afvaloven Nee. Zij vindt dat het hele traject van begin tot het einde opnieuw moet. Stuitend daarbij is dat Gedeputeerde Adema en zijn staf de afgelopen maanden achter gesloten deuren voortdurend overlegden met de Friese afvalverwerker over de manier waarop het beste een nieuwe aanvraag opgesteld kon worden. Het resultaat van die politieke steun is een onduidelijke en onoverzichtelijke aanvraag waar zelfs geen onafhankelijk oordeel door een MER Commissie meer over gegeven mag worden.

'We zien door de bomen het bos niet meer' aldus Sikke Jellema, voorzitter van de stichting. 'We moeten niet vergeten dat de volledige milieuvergunning is vernietigd. Omrin heeft het in de aanvraag maar steeds over het oplossen van gebreken. Maar daarmee laten ze zien zelfs de uitspraak van de Raad van State met een korreltje zout te nemen. Er moet een volledig nieuwe en heldere aanvraag ingediend worden en niet correcties op onderdelen. Want wat er nu gebeurt is dat onderdelen opnieuw worden aangevraagd en de oude milieuvergunning als bijlage is toegevoegd. Als je het goed wilt doen moet het hele proces over. Inclusief het MER-traject. Want er wordt nog steeds verwezen naar het MER, terwijl onduidelijk is of het MER deze keer wel bij de aanvraag hoort'.

De stichting die al eerder protest aantekende tegen de lengte van de bezwaartermijn van 6 weken vindt dat er een mistgordijn wordt gecreëerd. 'De provincie had beloofd om de bezwaartermijn buiten de zomervakantie te houden. Het lijkt er nu op dat GS de bezwaartermijn juist met opzet gedeeltelijk in de vakantieperiode laten vallen. Omrin wist namelijk gisteren al te melden dat GS volgende week donderdag 10 juni de ontwerpvergunning ter inzage leggen. En als je daarnaast dan ziet hoe Omrin, met stiekeme steun van de Gedeputeerde, probeert een nieuwe vergunning te krijgen, moet je eigenlijk extra kritisch zijn als burger. Een dergelijke chaos vermengd met achterkamertjes politiek, belooft niet veel goeds voor de toekomst.'




Ingezonden persbericht