Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 3 juni 2010 100603R

Aanbesteding Landschapszone geslaagd: start werkzaamheden 2011

De gemeente Nijmegen heeft de realisatie van het plassengebied Landschapszone gegund aan MNO Vervat Wegen BV. MNO gaat bij de afvoer van het zand gebruik maken van vervoer per schip en vrachtwagens. De daadwerkelijke zandwinning start halverwege 2011. Uiteindelijk dient de Landschapszone eind 2020 te zijn opgeleverd. Eind 2017 zijn alle oevers ingericht. Gemeente Nijmegen en MNO hebben op 2 juni jl. de concessieovereenkomst voor realisatie van het plassengebied getekend.

In het kader van een Europese aanbesteding is, na beoordeling van drie inzendingen, de aanbieding van MNO het best passend gebleken bij de eisen die de gemeente heeft opgesteld. Bij de uiteindelijke keuze voor de aannemer heeft de gemeente gelet op een aantal zaken. Naast het gegeven dat Nijmegen geld wil verdienen om zo een deel van de kosten te financieren is er ook in ruime mate rekening gehouden met belangen van bewoners. Zo dient de aanleg van de plassen zo weinig mogelijk overlast voor de omwonenden te veroorzaken. De gemeente heeft bij haar keuze eveneens rekening gehouden met haar doelstellingen op het gebied van waterbeheersing en natuurontwikkeling.

Ook de voorgestelde methode van zandafvoer is kritisch beoordeeld. Nagenoeg al het zand (ca. 5 miljoen m3) wordt per schip afgevoerd. Al het zandtransport in het gebied vindt plaats op bouwwegen in het plangebied die speciaal worden aangelegd. In principe gaat er geen transport door de woonwijken. De aannemer scheidt het zand ter hoogte van de Oosterhoutse Plas met een scheidingsinstallatie en slaat het zand daar tijdelijk op in zanddepots. Vervolgens wordt het zand vanaf de Oosterhoutse Plas met vrachtwagens vervoerd naar een plek aan de Waal (Oosterhoutse Waarden).Het transport mengt nergens met het reguliere wegverkeer en steekt alleen de Griftdijk en de Oosterhoutsedijk over. Beide oversteken worden geregeld met verkeersregelinstallaties. De aannemer voert max. 850.000 m3 zand en grond af via bouwwegen binnen het plangebied naar de Ovatonde en vervolgens het gebied uit richting het noorden. De gemeente Nijmegen gaat ook zand afnemen om te gebruiken bij de realisatie van bouwprojecten in de Waalsprong (gesloten grondbalans principe).

De Landschapszone wordt een groot groen en waterrijk natuur- en recreatiege­bied in het hart van het nieuwe stadsdeel Nijmegen-Noord. Bewoners van Nijmegen-Noord, Nijmegen en de regiogemeenten kunnen in de toekomst recreëren in het park- en watergebied. Ook zal er ruimte zijn voor klein­schalige evenementen en culturele podia. De Landschapszone wordt een gevari­eerd groengebied met water, oevers, strand, bos, speelweiden en ongeveer 300 woningen. De drie grote waterplassen hebben samen ongeveer een oppervlakte van 60ha. Deze worden bestemd voor recreatie en natuurontwikkeling. Daarnaast zijn de plassen een belangrijk onderdeel van het watersysteem van de Waalsprong.




Gemeente Nijmegen