Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen "Onrust in Ondiep" door Klaas Verschuure (D66)

Vorige week heeft er een ernstig verkeersongeval plaats gevonden waar bij twee dodelijke slachtoffers waren te betreuren. Familie, vrienden en bekenden hebben om uiting te geven aan hun verdriet donderdag een herdenkingstocht georganiseerd. De tocht zelf verliep rustig. Wel is de TV ploeg van RTV Utrecht bedreigd, waarna zij moesten staken met hun werkzaamheden. In de nacht na afloop van de tocht zijn er echter ongeregeldheden uitgebroken. Een groep van 30 tot 40 personen verstoorde de openbare orde, de ME is ingezet en ongeveer 20 personen zijn aangehouden. Overigens schijnt de grootste groep overlastgevers niet uit Ondiep zelf te komen.

Hierop heeft de gemeente een groepsverbod ingesteld voor het Boerhaaveplein. Dit groepsverbod hield in dat niet meer dan 5 personen bij elkaar mochten staan. Hierna zijn verdere ongeregeldheden uitgebleven. Afgelopen maandag is het groepsverbod opgeheven.

Het instellen van het groepsverbod en met name de communicatie omtrent het instellen van het groepsverbod heeft bij de fractie van D66 de volgende vragen opgeroepen.

In het verleden werd de gemeenteraad zo snel mogelijk na het instellen van een groepsverbod of soortgelijke maatregelen op de hoogte gebracht, nu is dit niet gebeurd.

1. Waarom is de gemeenteraad niet op de hoogte gebracht van het instellen van het groepsverbod.

2. Wil de burgemeester toezeggen om in voorkomen de gevallen, de goede gewoonte in ere te herstellen, de gemeenteraad op de hoogte te stellen van het instellen van ingrijpende maatregelen.

Het instellen van een groepsverbod vindt D66 een zeer ingrijpende maatregel die ingrijpt in de bewegingsvrijheid van mensen. Daarom willen wij graag kunnen toetsen of het instellen van zo'n verbod proportioneel is.

3. Kunt u alsnog aangeven waarom gekozen is voor het instellen van het groepsverbod.

4. Kunt u aangeven op basis van welk wettelijk kader het groepsverbod is ingesteld.

5. Kunt u aangeven of het instellen van het groepsverbod getoetst is aan het proportionaliteit en subsidiariteitsbeginsel. En Kunt u aangeven hoe daaraan voldaan is.


---- --