Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 1 juni 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Subsidieverlening project Kreatieve Industrie Zwolle (GM-beslissing d.d. 17-5-2010) Kenmerk: 2010/0080259

Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie aan Stichting Kreatieve Industrie Zwolle (KIZ) van ¤293.000. In KIZ zijn onderwijs, ondernemers en overheid vertegenwoordigd. Van april 2010 tot april 2012 voert KIZ tal van activiteiten uit met als doel de creatieve industrie in de regio Zwolle te verbinden aan het reguliere bedrijfsleven. KIZ organiseert hiervoor Kreatieve Cafe's, exposities en meetings met het bedrijfsleven. Verder komt zij met 'De kunstenaar als relatiegeschenk' en een opdrachtenpool voor de creatieve sector. Hiermee stimuleert KIZ het ondernemerschap bij kunstenaars en genereert zij opdrachten voor de creatieve sector. Stichting KIZ werkt hierin nauw samen met culturele instellingen R10 en DOAS. KIZ draagt met haar programma in belangrijke mate bij aan de doelstellingen van het Actieprogramma Cultuur en Economie zoals opgenomen in Investeren in Overijssel. Met dit programma stimuleert de provincie de samenwerking en netwerken tussen de creatieve sector, het bedrijfsleven en het onderwijs. Door het stimuleren van de creatieve sector vergroot de provincie de werkgelegenheid.

Onderwerp: Overdracht collectie boeken Provinciale bibliotheek (GM-beslissing d.d. 26-05-2010) Kenmerk: 2010/0083832

Gedeputeerde Staten besluiten de boekencollectie van de bibliotheek van de provincie Overijssel, die sinds 2005 geen publieksfunctie meer had, om niet over te dragen aan het Historisch Centrum Overijssel. Het HCO heeft de oorspronkelijke boekencollectie van de provincie Overijssel ingevlochten in zijn collectie. Het HCO heeft verantwoording afgelegd van de werkzaamheden en van de inspanningen om de zgn. 'dubbelen' een zinvolle bestemming te geven.

Onderwerp: Reactie Overijssels Dijkgravenoverleg op MTR ILG. (GM-beslissing d.d. 26-05-2010) Kenmerk: 2010/0088519

Gedeputeerde Staten vragen het Overijssels Dijkgravenoverleg om zo spoedig mogelijk een nadere onderbouwing te leveren van hun voorstel tot ophoging van de normkosten voor waterprestaties.

Onderwerp: Benoeming leden adviescie cultuurdeelname (GM-beslissing d.d. 26-05-2010) Kenmerk: 2010/0086984

Gedeputeerde Staten hebben de benoeming van adviescommissieleden cultuurdeelname verlengd. De benoeming vervalt rechtswege per 31 december 2012. Dit zijn de leden:
· De heer A. de Jong (voorzitter) te Amsterdam · Mevrouw Y. van der Zee te Amsterdam
· De heer T. Andriessen te Tilburg
· De heer K. de Wilt te Amsterdam
· Mevrouw N. Hendriks te IJsselmuiden
Het advies betreft artistiek inhoudelijke kwaliteitsaspecten; de mate van vernieuwing; de diversiteit en/of verankering op de terreinen amateurkunst, volkscultuur en buitenschoolse cultuureducatie.

Onderwerp: Reactie op jaarverslag 2009 Dienst Landelijk gebied (GM-beslissing d.d. 28-5-2010) Kenmerk: 2010/0088013

Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de het jaarverslag 2009 van de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Deze uitvoeringsdienst realiseert projecten op het terrein van Natuur, landbouw en water en voert verschillende subsidieregelingen uit. Hiermee levert de DLG een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van de bestuursovereenkomst tussen Rijk en provincies over het realiseren van doelen in het landelijk gebied. De resultaten van het jaarverslag van DLG zijn verwerkt in het provinciale jaarverslag 2009 dat onlangs door Provinciale Staten is vastgesteld.

Onderwerp: Samenstelling Voorbereidingscommissie Dalmsholte. (GM-beslissing d.d. 28-5-2010) Kenmerk: 2010/0074488

Gedeputeerde Staten hebben de heer H.J. Westrik benoemd tot lid van de Voorbereidingscommissie Dalmsholte. De heer Westrik volgt in deze commissie de heer J.H. Grotenhuis op. Hij vertegenwoordigt in deze commissie LTO Noord.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschriften tegen een ontheffing op grond van art 68 Flora- en faunawet voor het doden van reeën. (GM-beslissing d.d. 28-5-2010)
Kenmerk: 2010/0059344

Aan de Faunabeheereenheid Overijssel is een ontheffing verleend op grond van artikel 68 van de Flora- en faunawet voor het doden van reëen. Er is bezwaar gemaakt door een jachtaktehouder, een bewoner van het buitengebied en Stichting De Faunabescherming. GS verklaren de bezwaren ongegrond.

Onderwerp: IPO Bestuursvergadering 3 juni 2010
Kenmerk: 2010/0090280

Op 3 juni 2010 is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de Interprovinciale aanpak 'Profiel Provincies', Interbestuurlijk toezicht: schorsing en vernietiging en de strategische agenda.

Onderwerp: Instandhoudingsovereenkomst ROVO 2010-2012 Kenmerk: 2010/0091870

GS gaan akkoord met de inhoud en ondertekening van de Instandhoudingsovereenkomst van het Regionaal Orgaan voor Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO) voor de periode 1 juni 2010 tot 1 januari 2012. In deze overeenkomst zijn de afspraken vastgelegd tussen de provincie Overijssel en de Regio Twente over de wijze van instandhouding van het ROVO.

Onderwerp: Proces financieel toezicht programmabegrotingen 2011 Overijsselse gemeenten Kenmerk: 2010/0091022

Ter uitvoering van de wettelijke taak van het financieel toezicht neemt Gedeputeerde Staten jaarlijks op basis van de door de 25 Overijsselse gemeenteraden vastgestelde programmabegrotingen en meerjarenramingen een besluit over de toezichtvorm voor het komend begrotingsjaar. Voorafgaand hieraan worden thans de Overijsselse gemeenten geïnformeerd met betrekking tot het hierbij behorende proces, de criteria en de uitkomsten van het toezichtthema grondexploitatie 2010.

Onderwerp: Besturingsmodel provinciaal grondbeleid Kenmerk:

November 2009 hebben PS de nota 'Instrumenten grondbeleid' vastgesteld. Via de vaststelling van het besturingsmodel provinciaal grondbeleid hebben GS vastgesteld op welke wijze zij zowel het grondbeleid als geheel als voor de afzonderlijke beleidsvelden willen sturen en beheersen.

Onderwerp: Verantwoording compensatiegelden Tennet hoogspanningslijn Hoogeveen Zwolle. Kenmerk: 2010/0083873

Overijssel en Drente hebben in 2007 overeenstemming bereikt met netbeheerder Tennet over compensatie voor het handhaven van de 220Kv hoogspanningslijn Hoogeveen-Zwolle. Overijssel krijgt ¤ 4 miljoen voor projecten op het gebied van natuur en landschap & cultuurhistorie in de hoogspanningslijngemeenten Staphorst, Dalfsen en Hardenberg. Deze middelen worden besteed aan verschillende projecten. Een deel van de gelden is opgenomen voor de Projecten Groen Blauwe Diensten en Streekeigen Huis en Erf. Hierover zijn afspraken gemaakt met de gemeenten. Ook worden de compensatiegelden ingezet voor natuurgebied de Vledder en Leier Hooilanden (inrichting van het gebied en de ontwikkeling van een zorgboerderij en een beheersboerderij), en de ecopassage bij Balkbrug. Deze projecten starten in 2010. ¤

Onderwerp: Landinrichting Olst-Wesepe. Vaststellen ontwerp Inrichtingsplan. Kenmerk: 2010/0061284

De voorbereidingscommissie voor de landinrichting Olst-Wesepe heeft het ontwerp Landinrichtingsplan voor Olst-Wesepe afgerond en aangeboden aan Gedeputeerde Staten voor vaststelling. Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp vastgesteld en besloten het plan ter visie te leggen voor inspraak. Nadat het plan definitief is vastgesteld kan het in uitvoering worden genomen door een dan in te stellen bestuurscommissie. Met de uitvoering wordt, door middel van herverkaveling op basis van de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG), de verkaveling van de agrarische ondernemers en de waterhuishouding in het gebied verbeterd. Daarnaast worden een aantal fietspaden aangelegd en wordt in de Wolbroeken 50 ha "nieuwe natuur" ingericht en wordt een ecologische verbindingszone gerealiseerd.

Onderwerp: Definitieve jaarlijkse Voortgangsrapportage 'Meerjarenprogramma Vitale Bedrijvigheid 2009-2015'. Kenmerk: 2010/0090247

GS stellen Provinciale Staten jaarlijks door middel van een voortgangsrapportage op de hoogte van de uitvoering van het 'Meerjarenprogramma Vitale bedrijvigheid 2009-2015'. GS hebben de voortgangsrapportage over de periode 1 juli 2009- 15 mei 2010 definitief vastgesteld en sturen deze ter kennisneming aan Provinciale Staten.