Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen inzake stilleggen bouw noodlokalen Vleuterweide

Op 28 mei bereikte ons het bericht via de media dat de bouw van een school met 24 noodlokalen in Vleuterweide is stilgelegd. Zoals de raad door berichtgeving van het College zo langzamerhand duidelijk is geworden heerst er een groot tekort voor komend schooljaar in LR aan schoollokalen nu er sprake is van een andere fasering van oplevering van woningen in LR. Door de versnelde oplevering van meer 1-gezinswoningen en de latere oplevering van appartementen, blijkt er de komende jaren een piek in het leerlingenaantal te gaan ontstaan, waar de huidige schoolcapaciteit niet op is toegerust.

De bouw van de noodlokalen kan pas verder nadat de gemeente vòòr 11 juni a.s. een besluit heeft genomen op de bezwaren uit de buurt.

Het baart de CDA-fractie grote zorgen dat opnieuw -door gerechtelijke procedures- de gemeentelijke bouwplannen worden stilgelegd.

Daarom heeft de CDA-fractie de volgende vragen aan de wethouder:

1. Op welke termijn denkt de gemeente op de bezwaren te kunnen besluiten? Verwacht de gemeente dat de bouwstop door de rechter zal kunnen worden opgeheven?
2. Dit College hecht veel waarde aan inspraak én zoals in een democratische rechtsstaat betaamt, is dit een groot goed. Waarom heeft de gemeente dan toch voordat de bezwaarprocedure was afgerond het -onnodige- risico genomen om met de bouw aan te vangen? Waarom is niet eerder op de bezwaren van omwonenden gereageerd?
3. Wat is het alternatief als de rechter besluit de bouw definitief te verbieden? Hoe wordt voorzien dat de leerlingen in augustus naar school kunnen? Immers deze bouwstop zal in ieder geval voor vertraging zorgen en de 'bouwvak' is ook al in aantocht.
4. Wat zijn de kosten die met het stilleggen van de bouw zijn gemoeid, de kosten van de gerechtelijke procedures en mogelijke verdere vertraging en hoe wordt dit in de toch al krappe begroting verwerkt?
5. Is het College van mening met de CDA-fractie dat de gemeente erg vaak dwaalt in gerechtelijke procedures en wat zegt dit over het handelen van de gemeente bij dit soort juridische kwesties.


---- --