Rabobank Nederland

Rabobank: verstandig bezuinigingsbeleid leidt op termijn tot hogere groei

De op handen zijnde overheidsbezuinigingen zijn op termijn niet per definitie slecht voor onze economie. Bij verstandig beleid kunnen zij zelfs op de langere termijn leiden tot hogere groei. Daarbij is het wel zaak dat de komende kabinetten oog houden voor onze concurrentiepositie. Dat en meer schrijven economen van de Rabobank in het vandaag verschenen Economisch Kwartaalbericht.

In het huidige bezuinigingsdebat lijken partijen zich nauwelijks bewust van gevolgen van bepaalde maatregelen voor de concurrentiepositie van Nederland. Alleen door de juiste structurele maatregelen te nemen, kan ons land zich ook in de toekomst nog meten met andere landen. En zodoende meer economische groei bewerkstelligen. Denk aan investeren in scholing, zorgen voor voldoende mensen die willen en kunnen werken, een goede infrastructuur en een prettig investerings- en vestigingsklimaat. Beter kunnen concurreren betekent weer hogere koopkracht en meer banen, aldus de Rabo-economen.

Economisch herstel niet per definitie gesmoord

In hun analyse hebben zij zowel gekeken naar de gevolgen van de bezuinigingen in andere landen voor de Nederlandse economie, als naar de gevolgen van de Nederlandse verkiezingsprogramma's. Zij concluderen dat forse bezuinigingen het economische herstel niet hoeven te smoren. Uit een analyse van bezuinigingsoperaties uit het verleden blijkt dat de vrees van een neerwaartse spiraal niet is ingegeven door de recente economische geschiedenis van Europa.

Aan de andere kant kent de gezamenlijkheid van de bezuinigingsoperatie waar de geïndustrialiseerde wereld nu voor staat geen precedent. Hoewel de angst heerst dat de omvangrijke uitgavenverminderingen en lastenverzwaringen het economisch herstel alsnog de kop zullen indrukken, becijferen de Rabo-economen dat de pijn aanzienlijk, maar draagbaar lijkt. Wel zal ons land als kleine open economie veel pijn voelen van de bezuinigingen in de landen om ons heen. Sterker nog, de effecten van het binnenlands beleid zijn relatief klein in vergelijking met de effecten van bezuinigingen in het buitenland.

Speculatiegeest weer in de fles

Voor dit jaar verwacht de Rabobank een economische groei van 1:%. Dat is aanzienlijk lager dan in de jaren voor de crisis, maar steekt gunstig af bij de krimp van 4% in 2009. Dat het herstel moeizaam is, komt onder meer doordat de consument voorzichtig blijft. Het consumentenvertrouwen lijdt onder de onzekerheid over de bezuinigingsplannen van de nieuwe regering, de situatie op de arbeidsmarkt en de problemen binnen de eurozone. Ook bedrijven zijn terughoudend met investeren. De trekkracht komt van de wereldhandel. Die zorgt voor een stijging van het uitvoervolume.

In de eurozone lijkt de speculatiegeest weer enigszins in de fles, na een gigantisch pakket aan steun- en garantiemaatregelen. De situatie blijft evenwel nog fragiel omdat de politieke eenheid binnen Europa over de ingeslagen en verder te bewandelen weg vooralsnog ontbreekt. Desondanks staat het eurogebied er budgettair een stuk steviger voor dan andere grote economieën als de VS en het Verenigd Koninkrijk. Maar mochten de financiële markten de toch nog steeds aanwezige onzekerheid alsnog afstraffen, dan ontstaat een volstrekt ander beeld. Dat geldt ook voor de groeiverwachting voor ons land.

Het Economisch Kwartaalbericht van juni 2010 kunt u downloaden op: www.rabobank.com/kennisbank

Noot voor de redactie,

Rabobank Nederland