Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 03 juni 2010

Internet
WWW.TOP-X.NL


1 OP DE 10 JONGEREN MELDT ZICH ZIEK VOOR HET WK

Het WK voetbal scoort hoog onder jongeren. Ruim 80 procent kijkt er in meer of mindere mate naar uit. Bijna een op de tien jongeren is van plan zich tijdens het WK voetbal ziek te melden om de wedstrijden te kunnen zien. Dit blijkt uit onderzoek onder 2600 jongeren tussen 12 en 24 jaar van het TOP-X jongerenpanel van EenVandaag, in samenwerking met Voetbalzone.nl en de jongerenzender FunX.

Kijkgedrag
Slechts 14 procent wil de komende maand helemaal niets met voetbal te maken hebben. Jongeren kijken vooral thuis (90 procent), een op de drie zoekt tijdens de wedstrijden ook de kroeg op. Bijna de helft van de jongens doet mee met een WK pool en ruim de helft zet hier ook geld bij in.

Mening over Oranje
Onder zowel meisjes als jongens is Arjen Robben dé favoriete speler. Robin van Persie wordt door de ondervraagden bestempeld als meest belangrijke speler van Oranje tijdens het toernooi. Brazilië is de grote angstgegner. Een kwart van de ondervraagden denkt dat Nederland daadwerkelijk wereldkampioen wordt.

Grootste ergernis
De omstreden plastic vuvuzela toeter groeit volgens de jongeren (46 procent) uit tot de grootse ergernis. Het lawaai van het instrument veroorzaakte tijdens de Confederations Cup 2009 in Zuid-Afrika al veel commotie. Ook reclames voor-, tijdens- en na de wedstrijden (45 procent) en voor- en nabeschouwingen van deskundigen roepen bij jongeren (30 procent) veel irritatie op.

Het online onderzoek - waaraan 2600 jongeren van 12 tot en met 24 jaar hebben meegedaan - is gehouden tussen 27 mei en 2 juni 2010. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Voor meer informatie over het onderzoek: www.Top-X.nl