Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen samenscholingsverbod Zuilen

Veel Utrechters waren in de veronderstelling dat het afgelopen weekend (28-30 mei) een samenscholingsverbod van kracht was voor het Boerhaveplein in Ondiep (na de rellen vorige week donderdag na afloop van de stille tocht voor de slachtoffers van het auto ongeval in Ondiep).

Die veronderstelling werd bevestigd door de berichtgeving in de pers (trouw van 29 mei en de pers en diverse internetfora) en door de wijkberichten op het Boerhaveplein waarop stond "Geen groepen toegestaan op het Boerhaveplein".
Een samenscholingsverbod kan alleen worden uitgevaardigd door de burgemeester middels een verordening.

Nu blijkt dat er nooit en verordening is uit gevaardigd door de burgemeester, zo kunnen we lezen in Ons Utrecht van 2 juni 2010, die suggestie werd wel gewekt omdat er van gemeentelijke wijkberichten gebruik werd gemaakt.

De politie heeft standaard de bevoegdheid om groepen of individuen heen te zenden op basis van artikel 2.1 van de APV. Dat de bewoners gewaarschuwd worden dat de politie dit instrument actiever zou handhaven na de ongeregeldheden van donderdag 27 mei is prima. Maar door names de gemeente te stellen dat het daarom niet is toegestaan om als groep samen te komen dat kan niet.

GroenLinks heeft daarom de volgende vragen:

1. Is het college het met GL eens dat het samenscholingsverbod een zwaar middel is waar niet lichtvaardig mee mag worden omgegaan?

2. Kan het college uitleggen waarom er in deze situatie ervoor gekozen is om met wijkberichten de bewoners in te lichten terwijl er geen sprake is van een verordening uitgevaardigd door de burgemeester?

3. In de internetfora stond al op zaterdag te lezen dat het verbod werd genegeerd en dat er niet werd gehandhaafd, Bent u met ons van mening dat als een "groepsverbod zo zwaar wordt aangezet dat er dan ook daadwerkelijk gehandhaafd moet worden?

4. Bent u met GroenLinks van mening dat samenscholingsverboden alleen zeer spaarzaam en zorgvuldig moeten worden ingezet al alle normale instrumenten zijn uitgeput, mede om uitholling van het instrument te voorkomen?


---- --