Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen inzake stand van zaken verstrekking aan de raad van het Lysiasrapport

In de vergadering van de commissie Mens en Samenleving van 18 mei is gesproken over de externe inhuur. De voornemens van het college om in een paar jaar tijd in totaal 60 miljoen euro te bezuinigen op personeel en externe inhuur kwamen daarbij onder meer aan de orde.

De VVD-fractie heeft in de commissie gewezen op de inhoud van verslagen van de collegeonderhandelingen. In het verslag van 20 maart 2010 is te lezen dat de onderhandelingsteams een rapport hebben besproken. Het gaat om het Lysiasrapport.

Volgens het verslag hebben een aantal toenmalige raadsleden die inmiddels wethouder zijn, kennis van het rapport, maar ook enkele personen die nog steeds raadslid zijn. Verder hebben ook personen buiten de raad, die in de onderhandelingsteams zaten, kennis van het rapport.

Volgens het verslag concludeert het Lysiasrapport dat de concerndirectie niet als eenheid opereert, teveel op de ambtelijke organisatie en te weinig op het bestuur is gericht. Ook in de persoonlijke verhoudingen is veel ruimte voor verbetering. De sturing is fragmentarisch en niet vanuit een centrale, bindende filosofie.

Juist omdat het college voornemens is om stevig in de organisatie te snijden, is het van belang dat de rest van de raad ook kennis kan nemen van het rapport, voordat de bespreking van de Voorjaarsnota plaats vindt. De VVD-fractie heeft daarom op 18 mei verzocht om het rapport te verstrekken aan alle raadsleden.

Inmiddels is het 3 juni en dit is de laatste raadsvergadering voordat de bespreking van de voorjaarsnota aan de orde komt. Van het college hebben we nog niets mogen vernemen.

Daarom hebben de fracties van Stadspartij Leefbaar Utrecht en de VVD de volgende vragen voor het college.


1. Hebt u het verzoek, zoals gedaan in de commissie op 18 mei besproken? Zo ja, kunt u de bevindingen van het college met ons delen. Zo nee, waarom niet?
2. Bent u bereid om de gehele raad in kennis te stellen van het rapport? Zo nee, waarom niet, want enkele leden van de raad en zelfs externen hebben wel van het rapport kennis kunnen nemen?


C.A. Geldof, VVD
V. Oldenborg, Stadspartij Leefbaar Utrecht


---- --