Ingezonden persbericht


GroenLinks: Automatische toekenning verblijfsvergunning aan slachtoffers mensenhandel

BRUSSEL, 3 juni - De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie komen vrijdag 4 juni bijeen. Eén van de onderwerpen op de agenda is de bespreking van een voorstel voor een richtlijn voor de bestrijding van mensenhandel. Dit voorstel werd een aantal weken geleden door de Europese Commissie gepresenteerd. Wat betreft GroenLinks ontbreekt een belangrijk onderdeel.

De richtlijn handelt over preventie, bestrijding én de bescherming van slachtoffers. Het voorstel van de Commissie mist echter een essentieel onderdeel: de automatische toekenning van een -tijdelijke of permanente - verblijfsvergunning aan slachtoffers van mensenhandel. Momenteel wordt deze alleen toegekend als het slachtoffer volledige medewerking verleent aan het strafrechtelijk onderzoek naar de mensenhandelaar.

GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini heeft van meet af aan om een uitgebreide bescherming van slachtoffers van mensenhandel gevraagd.

Judith Sargentini: "Een verblijfsvergunning dient niet af te hangen van medewerking van het slachtoffer. Er zijn gevallen waar slachtoffers geen volledige medewerking kunnen of durven geven. De angst voor de daders bij mensen die verhandeld zijn en bijvoorbeeld onder dwang als prostituee hebben moeten werken is groot. Bescherming van die personen door een verblijfsvergunning zou toch een minimum moeten zijn om hun veiligheid te vergroten. Terugkeer is vaak te gevaarlijk en dus niet mogelijk. Wat mij betreft zijn deze vergunningen dan ook permanent, in plaats van de duur van een rechtszaak. Wanneer bijvoorbeeld door een vormfout de daders vrijuit gaan, wordt in feite het slachtoffer vogelvrij verklaard, omdat die zijn of haar status verliest. Ik vind dat niet te verkroppen."

Aangezien het Europees Parlement sinds het verdrag van Lissabon medezeggenschap heeft over dit onderwerp, is het een uitgelezen kans voor het Parlement om in de vernieuwde richtlijn de rechten van slachtoffers uit te breiden en betere bescherming te bieden. Verwacht wordt dat de Raad een algemene visie op dit voorstel zal presenteren. GroenLinks roept de Raad op om zich uit te spreken voor een betere en uitgebreidere bescherming van slachtoffers. Het toekennen van een verblijfsvergunning die niet afhangt van een volledige samenwerking hoort hier ook bij.

___________________________________