Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
3 juni 2010

Loyalis stuurt 60 leraren op Afrika-expeditie

Het uitwisselingsproject Elke dag een werelddocent is eigenlijk voor aanvang al een groot succes. Dat bleek na de eerste door Edukans georganiseerde voorbereidingsdagen. Loyalis is hoofdsponsor van het project Elke dag een werelddocent. Dit jaar vertrekken meer dan 60 deelnemende docenten en begeleiders naar Malawi, India, Oeganda, Burundi en Kenia. Het doel van de reis is als leraar een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs in deze ontwikkelingslanden en zelf competenties te ontwikkelen die belangrijk zijn voor het eigen functioneren. Te denken valt aan omgaan met verschillende culturen, samenwerken, reflectie en pedagogische en didactische ontwikkeling.

Specialist in inkomenszekerheid Loyalis is als hoofdsponsor meerjarig verbonden aan het uitwisselingsprogramma dat dit jaar voor de 2e keer wordt georganiseerd. Het project loopt nog tot het eind van het jaar met het hoogtepunt in augustus. Het is een initiatief van de gezamenlijke bonden van FNV, CNV,CMHF en AC, in samenwerking met Edukans en BWPD (Burundian Women for Peace and Development). Vanuit de vijf landen zullen de leraren en begeleiders bijna drie weken lang online verslag doen van hun ervaringen, belevenissen en het plezier dat het samenwerken met onderwijscollega's in die landen hen oplevert.

Louis Thijsen, projectbegeleider vanuit Loyalis is zelf net terug uit Malawi: "De interesse vanuit de onderwijssector was dit jaar overweldigend. Er waren 103 aanmeldingen, terwijl we maar 10 leerkrachten per land kunnen plaatsen. De combinatie van kennisuitwisseling en -overdracht aan leerkrachten en schoolleiders ter plaatse en een deel eigen persoonlijke ontwikkeling spreken enorm aan. Reden genoeg voor meer dan 60 deelnemers daar drie weken van hun eigen vakantie aan te willen besteden."

Herboren energie
De Afrikaanse landen worden twee tot drie weken bezocht door een delegatie van 13 mensen (10 deelnemers en 3 begeleiders). Gedurende deze periode verdiepen de deelnemers zich in het onderwijs ter plekke en werken ze met hun collega's en met partners van Edukans ideeën uit voor verbetering van de kwaliteit van onderwijs. Deze (meerjaren)plannen zullen in de komende jaren tot uitvoer worden gebracht.

"De lokale partners van Edukans inventariseren vooraf de thema's waaraan zij met onze Nederlandse onderwijsmensen willen werken. Die hebben te maken met concrete, lokaal relevante aspecten van onderwijskwaliteit en hebben raakvlakken met zaken die bij ons in het Nederlandse onderwijs spelen. Belangrijke uitgangspunten van het project zijn gelijkwaardigheid, collegiale ontmoeting, wederzijds leren,vraagsturing en duurzaamheid", aldus Thijsen die signaleert dat de deelnemers vorig jaar na terugkomst met hernieuwde energie het volgende schooljaar aan de slag gingen. "De impact van dit uitwisselingsprogramma is volgens de deelnemers enorm: in veel gevallen geeft het hen een totaal nieuw perspectief op de eigen werkzaamheden in Nederland".

Betrokkenheid bij werk
Voor Loyalis ligt de betrokkenheid bij het Edukans project eigenlijk vanzelfsprekend in het verlengde van de betrokkenheid bij de onderwijs- en overheidssector. "Wij ontwikkelen inkomensarrangementen op maat die een aanvulling vormen op de inkomenskaders die de sociale partners met elkaar overeenkomen. Bijvoorbeeld in relatie tot (deeltijd)pensionering, eerder stoppen met werken, een sabbatical of lekker langer doorwerken of arbeidsongeschiktheid. Eigen ontwikkeling, plezier in je werk, mentale en fysieke fitheid spelen een belangrijke rol in de keuzes die je individueel daarbij maakt. Dit project geef de deelnemers en ons als organisatie een enorme berg energie", zegt Loyalis directielid Tom Faut.

Het project Elke Dag een Werelddocent draagt, zo blijkt uit ervaringen van de deelnemers, niet alleen bij aan een betere en duurzame derde wereld maar ook aan de individuele ontwikkeling van de deelnemers zelf. "Dat aspect willen we ook graag delen met al die leerkrachten die dit jaar niet mee konden of zich wellicht volgend jaar willen inschrijven."

Om die reden heeft Loyalis een brede verzameling werkverslagen en beeldmateriaal beschikbaar in de vorm van weblogs, persoonlijke belevenissen, projectverslagen en filmpjes. Een deel ervan is nu al opvraagbaar. Ook is er in oktober een terugkomdag voor alle deelnemende werelddocenten.

(einde bericht)

Fotobijschrift #1 (algemene foto)
"Voor het onderwijsproject Elke dag een werelddocent leveren Nederlandse docenten een bijdrage aan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs in ontwikkelingslanden. Meer dan 60 leraren en onderwijsexperts vertrekken dit jaar voor hun eigen Afrika expeditie naar Malawi, India, Oeganda, Burundi en Kenia."

Fotobijschrift #2 (overige foto's)
"Specialist in inkomenszekerheid Loyalis is onlangs hoofdsponsor geworden van Edukans. Loyalis-consultant Louis Thijssen vertrok in mei met een aantal docenten naar Malawi om zelf een bijdrage te leveren aan het onderwijsproject Elke dag een werelddocent te ervaren."