Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 3 juni 2010

Verdonk en Plasterk in debat met 150 jongeren

Volg nu Politiek24.nl voor de live stream van het vervolg van het Nationaal Jeugddebat!

Vandaag om 13.00 uur opende NJR de Verkiezingseditie van het Nationaal Jeugddebat in de Oude Zaal in Den Haag. Het eerste debat ging over veiligheid en is zojuist afgelopen. De politici Verdonk en Plasterk debatteerden met de 'blauwe fractie'. Deze groep jongeren predikten vooral preventie van criminaliteit door het inzetten van straatcoaches en zelfverdedigingcursussen voor hulpverleners.

De jongeren lijken vandaag op echte Kamerleden. Ze voeren discussie, staan klaar bij de interruptiemicrofoon en doen concrete voorstellen aan de politici. Verdonk en Plasterk mochten het spits afbijten. "Wij vinden dat sociale controle ontbreekt in veel wijken. Straatcoaches kunnen dat probleem oplossen. Straatjongeren tonen meer respect voor coaches dan voor politie. Als de politie komt denken jongeren 'o daar heb je die weer', zij kunnen agressie opwekken op bij straatjongeren. Terwijl coaches met de jongeren praten en ze beter begrijpen," aldus de blauwe fractie. Verdonk vindt de inzet van de coaches vooral een "leuk lapmiddel", maar ziet niet hoe de criminaliteit erdoor vermindert. De andere stelling die de jongeren inbrachten was dat mensen in publieke functies meer vrijheid moeten krijgen om zichzelf te verdedigen als ze worden aangevallen. Verdonk reageerde hierop door te zeggen dat de hulpverlener zichzelf moeilijk kan verdedigen als hij "een slagader probeert dicht te drukken". Volgens haar moet je de aanvallers direct een boete opleggen van 10.000 euro. Volgens Plasterk "klinkt dit heel goed, maar staat in het wetboek een bedrag 40.000 euro". Hij vraagt zich af of "Verdonk minder wil gaan straffen?"

Het Nationaal Jeugddebat duurt nog tot 17.15 uur vandaag en is live te volgen op www.Politiek24.nl. Het resterende programma: 14.15 Debat 2 'Onderwijs' met Boris Van der Ham (D66) en Alwin de Jong (CDA) 15.05 Pauze in de Schepelhal
15.25 Debat 3 'Jeugdbeleid' met Renske Leijten (SP), Wim van Duijn (SGP), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Lot Feijen (Lijst17)
16.15 Debat 4 'Economie' met Tofik Dibi (GroenLinks), Klaas Dijkhoff (VVD) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) 17.05 Afsluiting van het debat door Steffy Roos du Maine, voorzitter NJR

Nationaal Jeugddebat
In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren. Uniek aan het Nationaal Jeugddebat is dat de deelnemende jongeren een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse jeugd. De groep bestaat uit ruim 100 jongeren van 12 t/m 19 jaar, uit alle provincies, verschillende schooltypes en diverse culturen. Tevens debatteren een aantal jongeren uit jeugdzorginstellingen mee.

NJR
De Nationale Jeugdraad is vernieuwd en heet nu NJR! Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hun in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Kijk ook op www.njr.nl en www.jeugddebat.nl!

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht