PvdD: mededogen en duurzaamheid uitgangspunten armoedebestrijding


DEN HAAG, 20100603 -- Met verwijzing naar Marcel van Dam's door het CBS bekroonde film 'De Onrendabelen' heeft de redactie van Nieuwsbank de Tweede Kamerfracties gevraagd hoe een nieuwe regering de groeiende armoede in Nederland moet bestrijden. Het aantal mensen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft, is de laatste dertig jaar gestegen van 4 naar 11 procent, bijna drie keer zoveel. De Partij voor de Dieren geeft het volgende antwoord:

Dumping van Europese overschotten in arme landen moet stoppen. Tevens moet er een einde komen aan import van voedsel uit arme landen voor ons veevoer; op dit moment wordt namelijk de helft van de wereldgraanvoorraad opgeslokt door veehouderij.

In Nederland moet de scheefgroei in welvaart bestreden worden via geleidelijke afbouw van de hypotheekrente-aftrek tot een niveau dat niet meer vooral de allerrijksten bevoordeelt.

Kinderbijslag moet inkomensafhankelijk worden, huurstijging moet worden beperkt en laagste uitkeringen en salarissen verhoogd.

De basisbeurs moet blijven bestaan, zodat ouders niet krom hoeven te liggen voor de studie van hun kinderen.

Mededogen en duurzaamheid moeten uitgangspunten van het beleid worden.

Het kan en mag niet zo zijn dat de banken gesteund worden met tientallen miljarden overheidssteun die niet terugbetaald zullen gaan worden, de bonuscultuur bij die banken gehandhaafd wordt en de rekening van dat alles gepresenteerd wordt aan de burgers met de minste draagkracht die er tegelijkertijd het minst aan kunnen doen.

www.partijvoordedieren.nl